Стефан Янев
Стефан Янев / БГНЕС
Всяко едно действие, всяко едно законодателно предложение трябва да бъде съобразено с комплексността на проблема. Мигрантският проблем не е от вчера и ние сме за устойчиво и комплексно решение на този проблем. Трябва да се спре охранителната дейност по границата от командировани от МВР”. Това заяви Стефан Янев от "Български възход" в кулоарите на парламента.

Янев уточни, че е поискано и изслушване и на вътрешния министър за анализ относно дейността на Министерството, но трябва да има и комплексна мярка, която да реши проблема със състава на гранична полиция.

“Този проблем не е решен от нито един министър, а и до този момент тази дейност се изпълнява от командировани служители. И по отношение на мерките за справяне с охраната по границите, и по отношение последващото преследване и ограничаване на трафиканството са свързани с комплекс от мерки, които трябва да бъдат разгледани”, уточни още Янев.

Янев за ракетите в Полша: По-скоро изглежда като инцидент

Относно изявлението на ПП и ДБ, че с вторият мандат ще се опитат да направят кабинет на малцинството, Янев заяви, че преди участието на "Български възход" в бъдещо правителство, трябва да има диалог за планове и приоритети както по законодателната, така и по бъдещата изпълнителна власт.

“В крайна сметка важното е, че разговор в парламента има. Твърденията, че липсва диалог и че партиите в парламента нищо не правят, е несериозно. Има разговор, въпросът е дали той ще бъде успешен. От гледна точка на общественото мнение на всеки му се иска резултатите да бъдат по-ярки и по-видими сега, но към момента не са", допълни Янев.

Относно исканата оставка от страна на ДБ към служебния вътрешен министър, Янев уточни, че оставки на служебни министри се приемат чрез съставянето на кабинет, накъдето и трябва да бъдат насочени усилията на партиите.
БГНЕС