/ БГНЕС
Листата на БСП е един голям подарък за ГЕРБ
101308
Листата на БСП е един голям подарък за ГЕРБ
  • Листата на БСП е един голям подарък за ГЕРБ
Ръководството на БСП не включи председателя на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев в листата за европейските избори, която се гласува от Националния съвет на партията днес. На четвърто място в листата, за чийто водач беше избрана Елена Йончева, е началникът на кабинета на президента Иво Христов.

ГЕРБ представя политическата си платформа за евроизборите
 
Като подарък за ГЕРБ определи листата Сергей Станишев преди началото на пленума.

„БСП за България“ внесе документи за регистрация в ЦИК за евроизборите
 
По думите му има тенденция за превръщането на БСП във вождистка партия. Очевидно Корнелия Нинова не иска да съм в листата, посочи той. На днешния Национален съвет БСП трябва да отговори на четири въпроса, каза още Станишев:
 
„Първият въпрос е какво казваме на нашите членове, на нашите партии. Защото, както знаете, месец и половина се провеждаха събрания, конференции и партията се произнесе категорично за своите предпочитания, за своето виждане за листа, с номинациите, които бяха направени. Дали Националният съвет ще каже, че се вслушва в  гласа на партията или, че всичко това е било един фарс.
 
Вторият въпрос е какво е посланието на БСП и на Националния съвет към българското общество, т.е. начинът, по който се управлява БСП ще бъде  транспониран в начина, по който се управлява България, ако ние спечелим управлението. Мисля, че всички виждат с невъоръжено око, че има очевидна тенденция на превръщането на БСП във вождистка партия, в ГЕРБ номер 2. И въпросът е дали българите искат такава алтернатива и такава БСП.“

ГЕРБ се регистрираха първи в ЦИК за европейските избори (ВИДЕО)
 
„Третият въпрос е какво е нашето отношение към Европа, към ЕС. Дали БСП запазва своята ясна проевропейска идентичност или тръгва в посока евроскептицизъм, да не кажа антиевропейска визия. Т.е. на кого говорим ние на тези избори - на 60-те процента българи, които подкрепят ЕС и виждат в него бъдещето на България или към тези 20%, които са евроскептични.
 
И четвъртият въпрос е отношението, посланието към нашите европейски партньори, към нашето политическо семейство в Европа. Защото всички ние виждаме, че близо една година се води доста яростна и последователна кампания, която изтъква различията между БСП и европейските социалисти. И това неизбежно поражда въпроса - а що дирите там? Там ли принадлежите. На този въпрос също трябва да има отговор. Затова днес всеки трябва да поеме своята отговорност пред партията, пред българското общество, пред резултата от предстоящите избори. Защото аз трябва да поема своята отговорност, и я поемам, към всички тези организации и конференции, които са ме номинирали“, посочи още Станишев.

15 партии и 8 коалиции засега влизат в битката за евроизборите на 26 май - вижте кои са те
 
По думите му и председателят на Националния съвет трябва да поеме своята отговорност с тази листа, с която излиза, „защото трудно може да се каже, че това е листа на Изпълнителното бюро дори. Вие знаете, че тя е била представена в последния момент. Всеки член на Националния съвет трябва да поеме своята отговорност чрез гласуването, което предстои днес.“

Междувременно стана ясно, че Курумбашев е отказал 9-то място в листата. „В разговор през седмицата Корнелия Нинова ми предложи 9-о място в листата на БСП за изборите за Европейски парламент, като ми каза, че това е най-високото възможно място за гражданската квота след Елена Йончева“, се казва в позицията на Петър Курумбашев.

Понеже това предложение ми се стори като подигравка - за всичко, което съм направил досега, отказах. И така се разделихме. Благодаря на всички членове и организации на БСП, както и на Съюза на тракийските дружества, за доверието и получените номинации. До нови срещи!, заявява още Курумбашев.

Президентът е основният контрапункт срещу пълзящата автокрация в държавата, а БСП е единствената опозиция - нормално е да приема номинацията, заяви от своя страна преди заседанието на Националния съвет на БСП началникът на кабинета на президента Иво Христов в отговор на въпрос, защо е приел да бъде включен листата за евродепутати на БСП, която Изпълнителното бюро на партията предлага. 

Велизар Енчев, който също е включен посочи, че е приел номинацията, защото иска да даде своя принос за отстраняване на ГЕРБ и Обединени патриоти от властта. Той добави, че Сергей Станишев не може да бъде в листата, ако подкрепя Истанбулската конвенция и ако е за Пакта за миграция. 

Георги Пирински пък каза, че преди повече от месец е обявил намерението си да не се кандидатира за евродепутат, но това, че нито един от другите колеги не е в листата е неприемливо.