/ ThinkStock/Getty Images
БСП обсъжда подкрепа с 11 партии и организации
Партийният актив на ГЕРБ се събира в НДК, за да представи своята политическа платформа за предстоящите на 26 май избори за Европейски парламент. Събитието ще се проведе в театър „Азарян” от 12.30 часа.

ГЕРБ се регистрираха първи в ЦИК за европейските избори (ВИДЕО)

ГЕРБ и СДС постигнаха споразумение за общо явяване на европейските избори. За водач на листата бе избрана настоящият български еврокомисар Мария Габриел, а останалите кандидати са: 2 – Андрей Ковачев, 3 – Андрей Новаков, 4 – Ева Майдел, 5 – Асим Адемов, 6 – Александър Йорданов от СДС, 7 – Лиляна Павлова, 8 - Емил Радев, 9 – Ивелина Василева, 10 – Марин Захариев, 11 – Иво Ралчовски, 12 – Младен Шишков, 13 – Николай Диков, 14 – Камен Костов, 15 - Йоана Йончева-Фильова, 16 – Жечо Станков, 17 - Илия Лазаров от СДС.

На евровота ГЕРБ и СДС ще получат подкрепа от „Обединени земеделци”, която бе скрепена с подписването на споразумение. От ГЕРБ вече представиха и слогана на предизборната си кампания, който гласи: „Европа ни чува”.

15 партии и 8 коалиции засега влизат в битката за евроизборите на 26 май - вижте кои са те

Националният съвет на БСП от своя страна се събира на 14 април, за да обсъди сключване на споразумение за подкрепа и сътрудничество с 11 партии и организации за предстоящите избори за Европейски парламент.

Основа на разговорите за взаимодействие ще бъде предизборната платформа „Визия за Европа. За социална Европа на гражданите и народите, срещу неравенството и бедността”, приета от левицата на Конгрес, провел се на 26 януари тази година.

Партиите и организациите, изразили желание за подкрепа, но без да влизат в коалиция „БСП за България” и без да имат свои представители в листата, са: Движение за радикална промяна - Българска пролет; Българска земеделска партия; Общонароден комитет за защита на националните интереси; партия „Европейска сигурност и интеграция”; партия ПОДЕМ; Съюз на пенсионерите – 2004; Национален синдикат „Защита”; Партия на българските комунисти, Конфедерация на обществените организации от сигурността и отбраната; Съвет за европейска научна и културна общност; Отечествен съюз.

„БСП за България“ внесе документи за регистрация в ЦИК за евроизборите

На предходния Национален съвет на партията, провел се на 17 март, БСП взе решение водач на листата за предстоящите европейски избори да бъде Елена Йончева. Тя получи одобрението на 95 от членовете на съвета и победи с 20 гласа опонента си Сергей Станишев, за когото гласуваха 75 души.

Предстои да стане ясно дали Станишев ще заеме второто място в изборната листа, както и да бъдат оповестени имената на всички, които ще влязат в нея.
БГНЕС