Станишев в писмо до Борисов: Абсурдно е държавата да абдикира от борбата с насилието

/ БГНЕС, архив
"Абсурдно е държавата да абдикира от задълженията си, а грижата за борбата с насилието да се свежда до 200 000 лв. Това не е добър подход и не отговаря на европейските стандарти, към които България се стреми", пише президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и български евродепутат Сергей Станишев в писмо до премиера Бойко Борисов.
 
В него той посочва още, че "ако продължим да си затваряме очите за истинските мащаби на проблема, ще затънем още повече в порочния кръг на насилието, което ражда повече насилие". "Насилие в семейството. Насилие в детските градини. Насилие в училище. Насилие над лекари. Насилие по улиците. Насилие заради самото насилие, насилие за удоволствие", отбелязва Станишев.
 
Да се криминализират форми на домашно насилие, иска адвокат

По думите му недопустимо е в 21 в., в европейска България да се води дебат "за" и "против" основни човешки права. Това не е правилният дебат, посочва Станишев. Според него именно по време на Българското председателство на Съвета на ЕС трябва да демонстрираме воля за отстояването на общочовешките ценности.
 
"Всички политически партии се обявиха срещу насилието над жени, но това носи малка утеха за жертвите", пише Станишев. "Преобладава мнението, че съществуващата правна уредба е достатъчна като противодействие на проблема, но шокиращата черна статистика говори друго - поне пет убийства само от началото на тази година", посочва той.
 
ГЕРБ иска КС да се произнесе за Истанбулската конвенция (ВИДЕО)

В писмото си Станишев призовава "не само за мобилизация и ангажираност на институциите за разрешаване на съществуващите проблеми, но и за цялостна обществена кампания срещу насилието над жени и домашното насилие". Бездействието на държавата не може да продължава и са необходими спешни мерки за осигуряване на предвиденото финансиране по Националната програма за превенция и защита от домашно насилие и незабавното стартиране на конкурсните процедури от Министерството на правосъдието, смята Сергей Станишев.
 

БГНЕС


Той посочва, че по тази програма Министерският съвет отпуска на Министерството на правосъдието по 500 000 лв. годишно, с които се финансират на проектен принцип консултативните центрове за жертви на насилие в страната, националната гореща телефонна линия за подкрепа и насочване на хора, пострадали от насилие, програмите за работа с извършителите, както и с жертвите, програми за обучение на полицаи и др.
 
ГЕРБ към БСП за Истанбулската конвенция: Послушайте Станишев

"Представители на неправителствения сектор в България обаче алармират, че само 200 000 от тези 500 000 лв. стигат по предназначение, а процедури за миналата година въобще не са били провеждани - дори и за тези крайно недостатъчни 200 000 лв. Психолозите и специалистите в центровете работят на доброволен принцип, а адвокатите, защитници на жертвите, са застрашени от глоби, защото превишават тавана за случаи, в които предоставят защита pro bono", пише Станишев до премиера.
 
Ратифицирането на Истанбулската конвенция няма да задължи България да въведе еднополовите бракове

Заради забавени процедури в Министерството на правосъдието днес денонощната национална гореща телефонна линия ще спре да работи през нощта, тъй като изтича обществената поръчка, алармира българският евродепутат. Той отбелязва, че в момента телефонната линия се поддържа от доброволци чрез неправителствените организации през деня, но съгласно Кодекса на труда нощният труд не може да е доброволен и затова са необходими средства.