Сергей Станишев
Сергей Станишев / БСП
Партията реди листи под диктат, обвинява президентът на ПЕС
Завръщането на джедаите? БСП да се върне първо към себе си!

Така лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев започва своя анализ на резултатите от изминалите избори за местна власт, който публикува в профила си във Фесбук.

Станишев: Войни в БСП не съм водил, те са ме нападали

В него той поздрави всички кандидати на левицата, участвали в битката за кметски столове и постигнали победа, но не пести и много критиките.
„Очевидно е, че ГЕРБ спечелиха местните избори. Да, в условията на ниска избирателна активност, отвращение от изборния процес, корпоративен и купен вот, недопускане на адекватна кампания и политически сблъсък на национално ниво, с негласната подкрепа на ДПС“, пише Станишев.

БСП са недоволни от Станишев, който похвали премиера Борисов

Според него обаче все по-видимо е, че „доминиращата позиция“ на ГЕРБ ерозира, а „безпренципните им коалиции“ са създали среда за пробив на опозицията. „Неслучайно, те загубиха именно там, където вътрешните им разделения са най-яростни – Русе, Благоевград, Ямбол, Видин“, смята той.
Станишев припомня, че БСП, като брой кметове, почти повтаря резултатите си от 2015 година, но печели повече подкрепа при листите за общински съветници.



„Местни избори 2019 са пропуснат шанс за БСП, защото днес все повече хора търсят алтернатива. От най-ниския резултат на партията са изминали 4 години, маркирани от победа на президентските избори, ерозия и безкрайни скандали в управлението – от “суджукгейт” до “апартаментгейт”. И най-важното, от засилващото се усещане, че се движим по инерция и без ясна посока като държава“, пише още лидерът на ПЕС.

Сергей Станишев е оттеглил кандидатурата си за председател на ЕП

„Тази есен не чух призиви за опазване на вота. А БСП не направи и национална кампания – за избирателна активност, за мотивиране на нашите членове и симпатизанти. Останахме си във Фейсбук“, не пести критики Станишев.

Той е категоричен, че е време за разговор вътре в БСП, а не за „замеряне с числа и изборни резултати. Според него БСП се авторитаризира, защото "реди листи под диктат". 

Бодигард на Сергей Станишев оглавява НСО?

„Знам, че пак ще бъда обвинен във всички грехове, но аз милея за моята партия и съм длъжен да кажа, че ако така продължаваме, БСП няма да спечели следващи парламентарни избори. Нито които и да е следващи избори. Защо? Защото БСП не е алтернатива. На поредни избори левицата не предложи модерна, задълбочена и експертна политическа оферта. Доживяхме социолозите да ни отреждат мястото на средна партия в изборната нощ, а ние да се борим на места да сме трета политическа сила!“, посочва още той и препоръчва: „БСП спешно да заложи на обединението, вместо на разкола“.