/ Darikradio.bg
БСП са недоволни от Станишев, който похвали премиера Борисов
101924
БСП са недоволни от Станишев, който похвали премиера Борисов
  • БСП са недоволни от Станишев, който похвали премиера Борисов
Нелепо е да се поставя под съмнение моята политическа линия - аз съм политикът, провел най-много политически битки с Бойко Борисов, но в случая му благодарих за държавническата позиция при преговорите за водещите постове в Европейския съюз. Това заяви пред Дарик председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев.
 
В интервю за предаването „Реактивно“ той коментира позицията на БСП, разпространена по-рано днес. В нея изпълнителното бюро на партията се разграничава от думите на Станишев, че премиерът е действал като държавник, а не като политик, наричайки тази оценка „неадекватна“.
 
Изказването, което провокира реакцията на социалистите, Сергей Станишев направи след напрегнатите преговори в ЕС за висшите постове в общността.
 
Когато лидерът на ПЕС се появи като номинация за председател на Европейския парламент, Бойко Борисов обяви, че би го подкрепил. „Българският премиер вече не действа като политик, а като държавник. В някакъв смисъл и двамата сме възмъжали и помъдрели с годините. Когато опира до интереса на България, мога да работя и с г-н Борисов“, коментира тогава пред БНР Станишев.

Острата позиция на БСП, които се разграничиха от изказването на президента на ПЕС Сергей Станишев по отношение на премиера, днес коментира и вицепремиерът Томислав Дончев. „Сигурно е някаква следизборна абстиненция. В крайна сметка кой е провален и кой е успешен, решават хората на избори, както направиха и на последните избори“, заяви той в кулоарите на парламента, цитиран от БГНЕС.