/ Правителствена информационна служба
Среща на министрите на външните работи от Берлинския процес за Западните Балкани ще се състои на 9 ноември в рамките на първото съвместно председателство на процеса от страна на България и на Република Северна Македония, съобщиха от МВнР.
 
Радев и Пендаровски обсъдиха перспективата за постигане на напредък на РС Македония

Във връзка със ситуацията с пандемията от коронавирус, срещата на външните министри ще бъде организирана чрез видеоконферентна връзка под домакинството на МВнР на България.
 

Съпредседатели на срещата в онлайн-формат са вицепремиерът и министър на външните работи на България Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.
 
Срещата на външните министри е утвърден формат в рамките на Берлинския процес, който предшества и подготвя Срещата на върха на процеса на 10 ноември в София.
 

На 9 ноември в 11:00 часа Екатерина Захариева и Буяр Османи ще направят приветствие към участниците във форума. Ще се състои и пленарна сесия, на която ще бъдат обсъдени възможностите и предизвикателствата пред Берлинския процес за Западните Балкани в контекста на мерките за изграждане на доверие и за подобряване на регионалното сътрудничество, включително чрез по-добра свързаност между хората и инфраструктурата. Специален фокус в дискусията на министрите ще бъде темата за младите и гражданското общество в Западните Балкани.
 
Каракачанов: Анекс към договора ни с Македония или без подкрепа за членство в ЕС

Берлинският процес е политико-дипломатическа инициатива, лансирана през август 2014 г. от германския канцлер Ангела Меркел. Участници в процеса са страните от Западните Балкани - Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Република Северна Македония, Сърбия, Черна гора, а нейни ко-спонсори и поддръжници са някои държави членки на ЕС като Германия, Франция, Австрия, Италия, Великобритания, Полша, Гърция, Хърватия, Словения и България.

Освен държавите от Берлинския процес в срещата в София онлайн ще се включат и представители на Европейската комисия, на Съвета за регионално сътрудничество и на Регионалния офис за младежко сътрудничество в Тирана (RYCO).