Сред първите в Европа сме с програма за редките заболявания
Сред първите в Европа сме с програма за редките заболявания / www.sxc.hu
Сред първите в Европа сме с програма за редките заболявания
58229
Сред първите в Европа сме с програма за редките заболявания
  • Сред първите в Европа сме с програма за редките заболявания

Ако сме на едно от последните места в Европа по заделяне на средства за здравеопазване, то по отношение на процента, който заделяме от тези средства за болнична помощ и за лекарства, сме сред първите. Мнението изрази за Дарик председателят на конфедерация „Защита на здравето" Владимир Томов. По неговите думи европейските страни правят точно обратното - отделят по-голямата част от бюджета си за всички други аспекти в здравеопазването. Коментара си Томов направи след провеждането на кръгла маса за здравните технологии при редките заболявания, на която стана ясно, че България е сред първите в Европа, която има разработена програма за този тип заболявания.

Необходимо е да се създаде агенция, която да оценява дадена терапия в нашата страна, категоричен е Владимир Томов: „Към момента всичко е насочено към стабилизиране на държавния бюджет и това същото се случва и при редките заболявания, когато имаме някакво лекарствено средство, което трябва да бъде достъпно за пациентите. По един или друг начин то е оценено на база съществуващите средства, а не на нуждите на пациентите. В много случаи те не дочакват своята терапия. От там и една независима агенция, която да прави оценка, да бъде повече етична, с оценяване на човешкия живот и по този начин всъщност и ускоряване на процеса, по който в момента пациентите си получават лекарствата в нашата страна".

Според Томов една от основните грешки, които допускаме в България, е, че вместо да правим здравеопазване, се борим с болестите. Експертът е убеден, че трябва да се грижим за здравето на пациентите, а не за финансовата стабилност на страната. По отношение на редките болести, пациентите биха могли да проявят самоинициатива и да се преглеждат за рисковете, от които по генетичен път могат да развият подобни заболявания. Тези тестове обаче от друга страна трябва да са безплатни, убеден е Владимир Томов.