/ ThinkStock/Getty Images
Спецсъдът върна на прокуратурата делото срещу Павел Александров
96866
Спецсъдът върна на прокуратурата делото срещу Павел Александров
  • Спецсъдът върна на прокуратурата делото срещу Павел Александров
Специализираният наказателен съд отново прекрати и върна на прокуратурата делото срещу бившия директор на Фонда за лечение на деца в чужбина Павел Александров. Според съда обвинителният акт продължава да съдържа неясноти, противоречия и пропуски, въпреки че вече бе връщан веднъж за поправка.
 
През февруари Софийският апелативен съд също върна делото с мотива, че обвинението е „толкова смислово объркано и неясно”, че буквално отнемало възможността на Александров да разбере в какво е обвинен, а текстовете отнесоха критики от съда дори на ниво граматика и лексика.

От обществения съвет на Фонда за лечение на деца защитиха уволнената директорка
 
През април 2016 г. при показна акция ГДБОП и прокуратурата нахлуха на заседание на Фонда за лечение на деца в чужбина и арестуваха осем души, включително бившия директор Павел Александров. Впоследствие той и други трима служители получиха обвинения за престъпен сговор, незаконно присвояване, неправомерно разходване на средства от бюджета на фонда, длъжностни престъпления и прехвърляне на задължения на фонда към здравната каса.
 
През август миналата година от прокуратурата внесоха делото в съд, като се похвалиха с 500 страници обвинителен акт. Още същия месец Специализираният наказателен съд обаче го върна за доразследване. Решението потвърди и Софийският апелативен съд, според който обвинението е написано „толкова смислово объркано и неясно”, че Александров дори не би могъл да разбере в какво е обвинен. Сериозни критики имаше и към граматиката и лексиката, използвани в обвинителния акт.

Отново конфликт между Фонда за лечение на деца и родители
 
Преди днешния нов опит за тръгване на делото Александров прогнозира, че то пак ще бъде върнато: "Преди две години пликове с пари, квартири, монети...  Оказа се, че няма нищо. Сега по същия начин - моето обвинение и на групата, казва, че това всичко това, което ние сме правили, е довело до закъснение на лечението на деца. Сега има толкова закъснели, всичко е наред. При нас нямаше и ни съдят. Моите очаквания са, че всичко ще падне".
 
Въпреки поправките, днес съдът отново откри пропуски, несъответствия и противоречия в обвинителния акт и пак го върна на прокуратурата. Според държавното обвинение четиримата обвиняеми участват в организирана престъпна група, но в обвинителния акт са вписани различни периоди, в които четиримата са действали. Разлики има и в престъпленията, в които са обвинени, няма и фактически твърдения за част от обвиненията. Не е обяснен и методът на присвояване, нито как от него са настъпили вреди за фонда.

Според прокурор Ирина Арменова подобни пропуски били нормални заради дължината на обвинителния акт: "Самите обвинения са по 100 страници и е нормално следователят да допусне... допусната е явна фактическа грешка само в едно от обвиненията. В самия обвинителен акт няма допусната грешка. Ще обжалваме определението на съда. Не съм съгласна с тези мотиви, които изложи съдът, защото това по същество е приемане на защитната теза на адвокатите".
 
Днешното решение на съда не е окончателно и подлежи на протест в 7-дневен срок.