прокуратура
прокуратура / DarikNews.bg, архив
На Специализирания наказателен съд ще бъдат подсъдни делата, върху които ще работи новосъздадената Европейска прокуратура, решиха депутатите с одобрените на второ четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс.

ЕП и Съветът на ЕС одобриха Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор

Европейската прокуратура отговаря за провеждането на разследвания, наказателно преследване и предаването на съд на извършителите на престъпления и съучастниците в тях, засягащи финансовите интереси на съюза. В тази връзка тя ще може да поддържа обвинението пред компетентните съдилища, определени от всяка една държава-членка.

Под предложението стоят подписите на председателя на Правната комисия в парламента Анна Александрова и депутати от ГЕРБ.

Румънката Лаура Кьовеши продължава битката за главен прокурор на ЕС

На новия текст се противопостави опозицията, която го определи като прибързано. Според лидера на БСП Корнелия Нинова страната ни първо трябва да изработи правила, по който ще бъдат избрани делегираните български прокурори, които ще отговарят за България.

„Бързате да определяте подсъдността, но никак не бързате да внесете яснота кога и как ще избираме тези хора. Не си и помисляйте тихомълком, без правила, някъде в Министерски съвет да ги изберете без критерии, определени в Народното събрание“, заяви Нинова от трибуната.