Румен Гечев: Създаването на Европейска прокуратура ще е светлина в тунела
Румен Гечев: Създаването на Европейска прокуратура ще е светлина в тунела / dariknews.archive

Да бъде създадена Европейска прокуратура за страни като България, е „светлина в тунела" според народния представител от БСП Румен Гечев. Това каза той в Плевен в коментар за доклада на ОЛАФ, според който по думите му, България е в челната тройка по равнище на корупция, измерена с нарушения спрямо общия обем на европейските програми.

„Искането на ОЛАФ за създаване на Европейска прокуратура, специално за страни като България, където дават на прокуратурата - прокуратурата не прави нищо, след като ние не можем да се справим с престъпността, е някаква светлина в тунела. Излиза, че българското правителство, след като декларира нечувани успехи в усвояването на европейските фондове, основният мотив е краденето и корупцията", каза депутатът.

Румен Гечев даде пример, посочен в доклада, за извършена измама на стойност 1 300 000 евро.

„В доклада на ОЛАФ има конкретен пример за открадването на 1 млн. и 300 000 евро. Това е пример с фирма от България, чийто собственик е от италиански произход, който е закупил от себе си машини и съоръжения от негова фирма в Италия на 4 и 5 - кратно по-високи цени. Това е с печат и подпис от българските държавни институции, парите са предназначени за България и са откраднати от тази фирма, и ОЛАФ пише в доклада, че целият договор - от А до Я е сключен в грубо нарушение на европейските закони и норми", каза Румен Гечев.