Десислава Иванчева
Десислава Иванчева / БГНЕС
Спецсъдът отстрани Десислава Иванчева от длъжността ѝ кмет на Младост
97702
Спецсъдът отстрани Десислава Иванчева от длъжността ѝ кмет на Младост
  • Спецсъдът отстрани Десислава Иванчева от длъжността ѝ кмет на Младост
Специализираният апелативен съд отстрани окончателно от длъжност кмета на район „МладостДесислава Иванчева.  

След 7-часово заседание съдът потвърди решението на първата инстанция и отстрани от длъжност Десислава Иванчева. Искането беше внесено, след като се разбра, че от ареста Иванчева издала заповед за уволнение на заместника си Румен Русев. Според съда, служебното ѝ положение ѝ предоставя широки правомощия и неограничен достъп до документи, както и възможност да влияе пряко на свидетели и доказателства по делото, особено ако в бъдеще излезе от ареста.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Отстраняването на Иванчева обаче е с временен характер и ще продължи само, докато срещу нея се води дело. Това означава, че в района няма да се провеждат предсрочни избори и в случай на оправдателна присъда, Иванчева ще бъде възстановена на поста.

По-рано днес съдът прекрати делото за отстраняването от длъжност на заместника на Иванчева - Биляна Петрова, след като се оказа, че тя вече е уволнена.

Зам.-кметът на „Младост“ бе уволнена в съдебната зала
 
В съда бе донесена заповед от временно изпълняващия длъжността кмет на „Младост“ Румен Русев с дата 4 юни. В нея Русев освобождава от длъжност Петрова, с което на практика обезсмисли производството срещу нея.

Петрова възрази, че заповедта ѝ се връчва, докато е по документи в отпуск и в извън работно време. Съдът обаче зачете връчването на заповедта и Петрова бе изведена от залата.

Б.Б. и Ц.Ц. се появили в СРС-тата по делото „Иванчева“
 
Преди заседанието днес Петрова и Иванчева обвиниха прокуратурата, че манипулира СРС-тата по делото. Във вторник двете изнесоха разговори от материалите по делото, в които се споменават инициалите „Б.Б. и Ц.Ц.“
 
СРС-тата включваха и разговор между бизнесмена Александър Ваклин и друг инвеститор, в който двамата определят „Иванчева като опасен прецедент“ и споменават, че срещу 15 000 лева Спецпрокуратурата ще отстрани от длъжност.

Десислава Иванчева: СРС-тата по делото срещу мен са подменени
 
Според Иванчева и Петрова, от вторник насам върху СРС-тата са правени промени, така че да се снеме вината от Ваклин. Съдът обаче отрече категорично твърденията им за манипулации на СРС-та.

Двете са обвинени в това, че са поискали подкуп от бизнесмена, за да придвижат разрешението му за строеж в квартала.

Десислава Иванчева в съдебната зала: Няма такава държава