/ Снимка: Дарик, архив
Специализираният съд ще заседава във вторник по делото срещу Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Иво Прокопиев. Тримата са обвинени в това, че през 2011г. са участвали в продажбата на 33% от акциите на електроразпределителното дружество EVN на занижени цени. Специализираният наказателен съд вече разпита няколко свидетели по делото, сред които и тогавашния шеф на Агенцията за приватизация и настоящ министър Емил Караниколов.

Гледат делото срещу Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Иво Прокопиев
 

На 3 октомври Специализираната прокуратура внесе отново в Специализирания наказателен съд обвинителен акт по делото за продажба на занижени цени на държавния дял от енергоразпределителното дружество EVN. Според държавното обвинение бившият вицепремиер Симеон Дянков и бизнесменът Иво Прокопиев са извършили длъжностно престъпление, от което са настъпили значителни вредни последици, които възлизат близо на 28 милиона лева щети на държавния бюджет.

Дянков, Трайков и още четирима отиват на съд заради сделката с ЕВН
 
Други трима от привлечените - изпълнителният директор на „Булброкърс“ Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев са обвинени за съзнателно нанасяне на щети на чуждо имущество в особено големи размери.
 
Бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков е обвинен за това, че като длъжностно лице не е положил достатъчно грижи за повереното му имущество, от което са настъпили вреди в особено големи размери, престъплението представлява особено тежък случай.
 
БГНЕС