Специализираната прокуратура повдигна днес обвинения на осем души - на М.С., С.С., И.Д., Ц.К., М.К., Б.Х., А.Т. и Д.Д., за участие в организирана престъпна група, създадена с цел продажба на акцизни стоки без бандерол, извършване на данъчни престъпления и пране на пари. Това съобщиха от прокуратурата. Вчера бе проведена акция в обекти в София и Карнобат, имаше задържани, а разследването е за избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери, държане на акцизни стоки без бандерол и "пране на пари". Акцията идва след като през юли бе разбита нелегална фабрика за цигари в Карнобат, стана ясно вчера.

На едно от лицата са повдигнати обвинения за вторични престъпления - избягване плащането на ДДС и възстановяване на неследващ се данъчен кредит в размер на общо 1 016 139 лв., на други трима - за държане на акцизни стоки без бандерол в големи размери.

Сред осемте лица, които са с повдигнати обвинения, са бизнесменът Миню Стайков, неговият син, както и сина на кмета на Карнобат, съобщава NOVA. Стайко Стайков, синът на Миню Стайков, е обявен за издирване. Неговото обвинение е задочно. По всяка вероятност ще бъде търсен и от Интерпол, допълва медията.

Акция на спецпрокуратурата, алкохолен бос и други са задържани (ОБЗОР)

Вчера разследващи влязоха в офиси на фирмите „ВИНПРОМ КАРНОБАТ“ ООД, „СИС ИНДУСТРИЙС“ ООД и „ТОПАЗ МЕЛ“ ООД. Под ръководството на Специализираната прокуратура бяха извършени претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели в рамките на образувано досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери, държане на акцизни стоки без бандерол и "пране на пари". При акцията бяха задържани бизнесменът Миню Стайков и още хора.

Кметът на Карнобат отрече синът му да се познава с Миню Стайков (ВИДЕО)

С постановления на наблюдаващия прокурор на обвинените ще бъде наложено задържане до 72 часа с оглед осигуряването им пред Специализирания наказателен съд и разглеждане на искане на Специализираната прокуратура за налагане на мярка за неотклонение "Задържане под стража" за всеки от тях.

Сарафов: Щетата за хазната от нелегалната фабрика за цигари е над 70 млн. лв.

Повече информация ще бъде предоставена в петък на брифинг, в който ще участват и.ф. ръководителят на Специализираната прокуратура Даниела Начева, наблюдаващият разследването прокурор Ангел Кънев, главният Секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, заместник-председателят на ДАНС Николай Ненков.