/ БГНЕС
Акция на спецпрокуратурата, алкохолен бос и други са задържани (ОБЗОР)
98705
Акция на спецпрокуратурата, алкохолен бос и други са задържани (ОБЗОР)
  • Акция на спецпрокуратурата, алкохолен бос и други са задържани (ОБЗОР)
Собственикът на „Винпром” Миню Стайков и други 9 души са задържани при акция на спецпрокуратурата. Срещу тях се води разследване за данъчни престъпления, пране на пари и незаконна фабрика за цигари. Повдигнати обвинения към момента обаче няма към никого.

Подобна шумна спецакция имаше и миналата седмица срещу бизнесмените Ветко и Маринела Арабаджиеви, които обаче се оказаха на почивка във Франция. От двамата и до момента няма следа. Зам. главният прокурор Иван Гешев отново отрече Арабаджиеви да са били предупредени, но заяви, че навсякъде по света било „нормално” влиятелни бизнесмени да имат връзки в службите.

спецакция
БГНЕС

Спецпрокуратурата влезе във „Винпром Карнобат” и офисите на „Сис Индустрийс”

Днес обиски се извършваха във фирмите „Винпром Карнобат”, „Сис Индустрийс” и „Топаз МЕЛ”. Задържан е собственикът на „Винпром”-а Миню Стайков, заяви зам. главният прокурор Борислав Сарафов.
 
"За 24 часа е задържан Миню Стайков. Досъдебното производство е образувано за пране на пари, данъчни престъпления и незаконно държане на акцизни стоки без бандерол", каза Сарафов.

спецакция
БГНЕС

Нелегалната фабрика за цигари е разкрита още през юли, но по думите на зам. главния прокурор Иван Гешев тогава имало събрани доказателства само срещу шофьор на камион, портиер и други лица, които не представлявали интерес. По думите на Сарафов пък фабриката ощетявала държавата със 70 милиона лева.

Задържаха собственика на „Винпром Карнобат” Миню Стайков и още над 10 души

Подобна шумна спецакция имаше и миналата седмица в два хотела на бизнесмените Ветко и Маринела Арабаджиеви. Двамата обаче се оказаха на почивка във Франция по време на обиските и до момента се издирват. За разлика от тях обаче Миню Стайков си бил в България, заяви Иван Гешев.

спецакция
БГНЕС

Сарафов: Щетата за хазната от нелегалната фабрика за цигари е над 70 млн. лв.

"Ние провеждаме акции и действия по разследването, когато съберем доказателства и няма законова процедура в нито една държава в света, по която да обявиш на някое лице "Стой си в България, към 20-та дата ще имаме достатъчно доказателства и ще ви задържим". А иначе всякакви конспиративни теории могат да съществуват. Хората от Франция ви обясних, че към момента на провеждане на действията по разследването бяха на почивка, сега вече не са, а се укриват, защото на всички е ясно, включително и на тях, че се издирват от Интерпол", каза Гешев и допълни:

спецакция
БГНЕС

"В цял свят, не само в България, определен тип хора с определен бизнес - говоря принципно, не говоря за конкретния случай - логично е да предприемат конкретни действия, за да си гарантират сигурност. Логично е да разполагат предвид финансовия си ресурс с изпреварваща информация или да се стремят да имат такава информация, или да имат връзки в определени служби на всякакви нива. Това е "нормално" и се случва във всички страни в Европа и света".