„Ваксината на AstraZeneca е абсолютно безопасна при приложението й при пациенти. Това, което към момента липсва от страна на производителя, са тестове, които да показват, че медикаментът е ефективен при по-възрастните хора”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” по NOVA д-р Аспарух Илиев, завеждащ Лабораторията по инфекции на мозъка към университета в Берн.

По думите му той и колегите му са обсъдили този въпрос и заедно са достигнали до извода, че липсата на подобна информация се дължи на „немарливост” от страна на компанията, която не е включила хора над 65-годишна възраст в клиничните си изпитания.

Очакваме през февруари около 260 хил. ваксини на AstraZeneca (ВИДЕО)

„Нито една от препоръките да не се ваксинира тази възрастова група не е свързана с наличие на опасни и сериозни странични ефекти при тях”, категоричен е експертът. 

„В момента Европейската медицинска агенция препоръча ваксината за всички възрастови групи, изхождайки от позицията, че поради липсата на особени странични ефекти при по-младите не може да се очакват такива и при по-възрастните”, допълни той.
NOVA