Соломон Паси: Докато Путин управлява, Крим ще е руски
Соломон Паси: Докато Путин управлява, Крим ще е руски / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Соломон Паси: Докато Путин управлява, Крим ще е руски
71114
Соломон Паси: Докато Путин управлява, Крим ще е руски
Соломон Паси: Докато Путин управлява, Крим ще е руски
  • Соломон Паси: Докато Путин управлява, Крим ще е руски
  • Соломон Паси: Докато Путин управлява, Крим ще е руски

Докато Путин управлява, Крим ще остане руска собственост, коментира в интервю за Дарик бившият външен министър Соломон Паси.

Според него събитията в Крим са брънка от руската експанзия, въпросът бил коя е следващата цел на Москва. Създателят и президент на Атлантическия клуб в България посочи още, че не трябва да се притесняваме от варианта за разделяне на Украйна.

„Този референдум не е нито началото, нито краят на руската експанзия. Той е просто поредна брънка от нея. През 2008 г. по подобен начин бяха анексирани Южна Осетия и Абхазия и се превърнаха в руски територии. В момента е Крим. Въпросът е какво е следващото?", допълни Паси.

По думите му това, което може да се очаква, е, че по подобен начин ще бъде анексирано Приднестровието от Молдова и ще бъдат колонизирани Южните Курилски острови, които са спорни с Япония.

„Големият въпрос е докога западът ще търпи всичко това. Аз не съм голям привърженик на санкциите и не смятам, че те вършат кой знае каква работа. Тези санкции са нож с две остриета - те водят до контрасанкции. Крим е анексиран вече безвъзвратно, така че който си прави сметка, че тази ситуация ще бъде реверсирана - греши, поне в близко бъдеще. Поне докато президентът Путин управлява Русия, руската собственост върху Крим ще бъде непроменена. Ние не бива да се притесняваме от вероятността Украйна да се раздели на две или повече държави. Това не е фатално. Разбира се, всички искаме държавите да си седят в границите, в които те сега са, но ако това не е възможно, няма нищо лошо Украйна да се раздели на две държави. Едната да поеме своя път на запад към Европа и Брюксел, а другата - обратно на изток, към Русия", каза още Соломон Паси.

По повод позицията на България за Украйна той посочи, че е нужна обща позиция на ЕС, за която носят отговорност лидерите на съюза.

„Западът може да направи много неща, ако има политическа воля и лидери, но в момента липсват и двете", коментира още бившият външен министър на България. Той допълни, че ако евентуални по-остри санкции на Брюксел срещу Русия рикушират върху България, е нормално да има компенсационни механизми за страната ни, за да не се окаже тя най-големият платец на санкции в региона.

„Първото нещо, което Западът трябва да направи, това е единна политика спрямо Русия. Първата област, в която трябва да има обща западна политика, това е енергетиката. В момента всяка една от страните членки на ЕС си води собствена политика, определя си собствени цени за покупка на горивата. Това не прави ЕС по-силен. Никого не трябва да гледаме как гласува, ние трябва да си даваме сметка, че колкото е по-близо една държава до зоната на конфликта, толкова повече ще почувства резултатите от него", добави Паси.