Дежурният синоптик в НИМХ Христо Христов
97857
Дежурният синоптик в НИМХ Христо Христов
Шефът на столичния „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев
Директорът на Столичния инспекторат Веска Георгиева каза пред Дарик
Кметът на София Йорданка Фандъкова
  • Дежурният синоптик в НИМХ Христо Христов
  • Шефът на столичния „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев
  • Директорът на Столичния инспекторат Веска Георгиева каза пред Дарик
  • Кметът на София Йорданка Фандъкова
Средно 30 л/кв.м дъжд се изсипа над София този следобед и наводни подлези, метростанции, молове и блокира движението.

Наводнени бяха метростанции НДК, "Сердика", "Надежда", "Г.М. Димитров", "Витоша". Движението на метрото не беше прекъснато заради наводнението, каза за Дарик шефът на столичния „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев. От "Метрополитен" допълниха, че нямат нужда от пожарни екипи за отводняване, въпреки огромното количество вода.

Излялото се количество дъжд на София е нормално за сезона

Над 172 сигнала за наводнени улици, мазета и приземни етажи, подлези, ресторанти, детски градини и други сгради са постъпили в Националния оперативен щаб тази вечер между 18:30 и 19:45 часа. По информация на МВР най-силно засегнати са 184-о ЦДГ в "Лозенец", болница "Софиямед", Центъра за спешна медицинска помощ, Министерството на туризма, хотел "Шипка", църквата в подлеза на хотел "Балкан". Сериозно наводнени бяха подлезите на Централна гара, Спортното министерство, Лъвов мост и още 10 подлеза. Пострадали са още сградите на Театър 199, банка ДСК на "Княз Александър I", както и много заведения и ресторанти на приземните етажи.

Над 900 сигнала на телефон 112 са получени за наводнени сгради, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. В "Красно село" и „Младост” около 2000 абонати останаха без ток за известно време.

Лошото време попречи и на излъчването на Световното
 
Столични търговски центрове също протекоха, подлезът при Софийски университет се наводни. Наводнени бяха частни офиси на последни и първи етажи в столицата.
 
В квартал „Бенковски” и кв. „Драгалевци” улиците се превърнаха в реки. Зрители на NOVA изпратиха видоклипове на проливния дъжд, който се изля над столицата.
 

КАТ отклоняваха движението на автобусите по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и по бул. „П. Славейков“ посока бул. „Ив. Гешов“. Спряно бе движението на трамваите по бул. „К. Величков“ в посока бул. „Ал. Стамболийски“, по ул. "Каменоделска", по бул. "Дондуков" и пл. "Възраждане", по ул. "Козлодуй" и "К. Стоилов". Тролей №9 от ул. „Г. С. Раковски“ продължава по бул. „Сливница“. На някои места в града не работеха светофари.

Във Facebook групата "Забелязано в София" потребители споделиха видеоматериали на столичен мол, който протече след обилния дъжд.
 

В Twitter също се появи клип на друг търговски център, който е протекъл.
Метростанция "Сердика" също протече.
 
По ул. „Раковски” и бул. „Васил Левски” избиха канализационни шахти. Голямото количество вода, напълнило за кратко време канализацията, са причина за тези явления, обясни директорът на Столичния инспекторат Веска Георгиева пред Дарик. Видео във Фейсбук групата "Забелязано в София" показва явлението:
 

София ми е Венеция

Публикувахте от Ni Ko La в 18 юни 2018 г.



От Столична община съобщиха, че всички аварийни екипи на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ са мобилизирани заради десетки сигнали. Екипи имат готовност да работят, ако трябва и цяла нощ, каза директорът на столичния инспекторат Веска Георгиева. Тя призова гражданите, ако видят запушена шахта или кални наноси, да сигнализират на тел. 02/987 5555.

46 л/кв.м са се излели тази вечер над Борисовата градина, в "Княжево" – около 27 л/кв.м, в Младост 1 – около 22 л/кв.м, каза за Дарик дежурният синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология Христо Христов.

Във вторник валежите започват да спират

Неблагоприятната метеорологична обстановка попречи на прякото предаване по БНТ на футболната среща между Белгия и Панама. Бурята направи невъзможно приемането на сигнал по какъвто и да е начин за повече от половин час по време на срещата от Световното първенство в Русия, съобщиха от държавната телевизия.

Жълт код за интензивни валежи и гръмотевични бури бе обявен за цялата страна на 18 юни. Във вторник се очаква валежите да започнат да спират.

Няма изолирани села в Кюстендилско заради отнесени от порои пътища