Бойко Борисов
Бойко Борисов / БГНЕС
Социолози за рокадите в кабинета: Бушоните изгоряха
98660
Социолози за рокадите в кабинета: Бушоните изгоряха
  • Социолози за рокадите в кабинета: Бушоните изгоряха
Да посочи виновните, да „удари” със силна ръка и да тушира напрежението като смени бушоните, са нещата които премиерът Бойко Борисов владее добре. Това коментира пред Дарик социологът Кольо Колев във връзка с поисканите оставки на тримата министри днес. Той обясни, че след събитията през последните месеци „се клатят краката” и на правосъдния министър Цецка Цачева.

Министерски оставки заради трагедията край Своге

Първан Симеонов от социологическата агенция „Галъп” пък обясни, че за момента управлението е стабилно, но не се изключва възможността за предсрочни избори.

След натрупаното напрежение през последните месеци очакваният ход от страна на премиера Бойко Борисов е бил именно да поиска оставката на някои от министрите. Това обясни социологът Кольо Колев. Той припомни, че само от началото на лятото в страната имаше скандали за чумата по козите и овцете, за фалиралата застрахователната компания „Олимпик“, за сриването на търговския регистър, а накрая и за тежката катастрофа взела 17 жертви.

Кольо Колев: Засега кабинетът е стабилен, но му предстоят още предизвикателства

Кольо Колев
БГНЕС

„Съвсем естествено се предприема ходът, известен като „изгаряне на бушоните“. Последва това, което Бойко Борисов владее добре – посочва виновните и казва „сега със силна ръка ще ги накажем“, заяви социологът.

Колев допълни и че скандалите дават отражение върху имиджа не само на министерствата, но и на правителството. Според социолога има вероятност премиерът да изгори и други бушони.

„Независимо дали трябва или не трябва, те съответно изгарят. Не смятам, че отсега можем да назовем конкретни имена, но може би на госпожа Цачева също малко ѝ се клатят краката. Има непосредствена възможност да изгори, както и практически всеки, който ще послужи добре за отслабване на напрежението, коментира още Кольо Колев.

Социологът Първан Симеонов: Контраатаката е любимото действие на Борисов

Първан Симеонов
от социологическата агенция „Галъп” пък определи гърменето на бушони като любимото действие на премиера. Според Симеонов дали ще има предсрочни избори зависи от това кой ще бъде сложен на мястото на отстранените министри и какво ще се случи вътрешнокоалиционно:

Социологът Първан Симеонов
БГНЕС, архив

„Ако питате ГЕРБ, ще кажат, че българите са свикнали на хубавото. Ако питате българите, те ще кажат – хубаво, ама се краде и се прави некачествено. Малко са ударени в сърцето ГЕРБ в случая и Борисов, струва ми се, реагира по единствения възможен начин”.

По думите на Симеонов в момента има оглеждане за „нови играчи” в българския политически живот. Социологът допълни и че Борисов трябва да форсира нова тема, която да бъде широко обсъждана, за да не се налага да влиза в обяснителни режими.

Всички новини около министерските оставки можете да четете тук