Социологът Първан Симеонов
Социологът Първан Симеонов / БГНЕС, архив
Вероятно има още готови бушони, това е любимото действие на Бойко Борисов – контраатака, с която се опитва да предотврати ескалиращото напрежение. Това прогнозира в ефира на Дарик социологът Първан Симеонов от Галъп. „Управлението е стабилно, но напрежението може да избухне и от най-малкото нещо”, добави той.

Борисов поиска три министерски оставки заради трагедията край Своге
 
По-рано премиерът Бойко Борисов поиска оставките на министрите на транспорта Ивайло Московски, на регионално развитие Николай Нанков и на вътрешните работи Валентин Радев, а по-късно те ги депозираха.
 
„Не се случва нещо, което не сме очаквали. Борисов се опитва навреме да запуши тази пробойна. Дали е успял, тоест дали кабинетът ще оцелява, дали ще е за дълго и колко точно зависи първо и преди всичко от това какви хора седнат на тези места. Тогава ще бъде приключена сагата. И предстои да видим какво ще се случи вътрешно-коалиционно, защото помните, че при предишни министерски оставки имаше вътрешно-коалиционни проблеми”, коментира Симеонов.

Министерски оставки заради трагедията край Своге
 
„Случи се неусетно през последните години нещо много важно и се вижда навсякъде – българите вече, особено в големите населени места, съвсем не се впечатляват, че нещо ново се прави. Те гледат как се прави, гледат качеството. Това е и проблемът, който ще има г-жа Фандъкова в София, това е проблемът, който ще имат много от иначе успешните кметове на ГЕРБ в страната. Ако питате ГЕРБ, ще кажат, че българите са свикнали на хубавото. Ако питате българите, те ще кажат – хубаво, ама се краде и се прави некачествено. Малко са ударени в сърцето ГЕРБ в случая и Борисов, струва ми се, реагира по единствения възможен начин”, смята социологът.