Ограничено е движението за всички автомобили по пътя Троян-Кърнаре
Снегът се завърна. Обявен е оранжев код за интензивни валежи в 14 области, жълт код в останалите райони на страната.

Създадена е необходимата организация във връзка с очакваното усложняване на зимната обстановка и рисковете от снегонавяване и обледяване по пътищата.

Предприети са мерки за недопускане на навлизането в планинските проходи на неподготвени за зимни условия моторни превозни средства. В координация с областните управители и служителите на пожарната, ще се организира и намесата на тежка техника за извличане на бедстващи автомобили, съобщиха от МВР.

Опасно време: Снеговалежи с вятър и понижение на температурите в петък

От Националния оперативен център на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ напомнят, че според постъпилата информация за метеорологичната обстановка в страната е обявен оранжев код за областите Монтана, Враца, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Софийска, Перник, Кюстендил, Благоевград, Бургас, където очакваните количества валежи ще са над 20 л/м2.

МВР

За останалата част от страната е обявен жълт код. Очаква се дъждът да преминава в сняг, образувайки нова снежна покривка с условия за виелици и навявания по планинските проходи.

През следващите 24 часа в резултат на валежите ще има значително повишаване на речните нива в Дунавски, Черноморски, Източнобеломорски и Западнобеломорски басейни.

Предвид динамична метеорологична прогноза, пожарната вече е изпратила информация до областните управители с оглед предприемане на допълнителни мерки.

Идва ли студ: Синоптиците разкриха какво ще е времето до края на седмицата

Допълнителни инструкции са дадени и на регионалните дирекции „Пожарна безопасност и защита на населението“ за повишаване на готовността в случаи на възникване на извънредни ситуации.
 
Пожарната съветва:

- отменете пътуването си, освен ако не е крайно наложително
- ако предприемате пътуване, заредете автомобила с достатъчно гориво и го подгответе за зимни условия
- избирайте само главни пътища, дори пътуването да е по-дълго
- облечете топли дрехи и заредете мобилния телефон
- шофирайте внимателно


Обилен снеговалеж затрудняваше движението в района на прохода "Предел". Въведено беше ограничение за движението на моторни превозни средства над 12 тона с ремаркета и полуремаркета по пътя Симитли-Разлог през прохода, като към този момент движението е възстановено.

Същото ограничение е въведено и по пътя Аврамово-Якоруда, но от страна на област Пазарджик.  На терен в област Благоевград в момента работят 7 снегопочистващи машини.



Около 15 см е новата снежна покривка на Витоша от снощи и продължава да вали.



Временно е ограничено движението за всички автомобили по пътя Троян-Кърнаре през Троянския проход, поради влошени метеорологични условия. Това съобщи за БТА директорът на Областното пътно управление в Ловеч Йордан Първанов.

Временно е ограничено движението на моторни превозни средства над 12 тона с ремаркета и полуремаркета по пътя III-106 Зелен дол – ГКПП „Станке Лисичково“ поради обилен снеговалеж и снегопочистване, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Оттам посочват, че движението се регулира от пътна полиция.