Снеговете започват да се топят, предупредиха от ведомството на Етем
Снеговете започват да се топят, предупредиха от ведомството на Етем / cнимкa: Sofia Photo Agency

От Министерството на извънредните ситуации (МИС) са предупредили териториалните си дирекции за очаквани значителни процеси на активно снеготопене, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

 

Предупреждението е изпратено до областните управители, кметовете на общини и ръководители на териториални структури на централната изпълнителна власт, имащи задължения по плановете за спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи. Ще бъдат предприети мерки за намаляване последствията за населението, добавят от МИС. Кметовете на общини ще предприемат действия по контрола на пропускателната способност на речните корита и потенциално опасните водоеми.

 

От МИС препоръчват на живеещите в близост до реки и водоеми да сигнализират в кметството или областната управа за непочистени отпадъци, строителни материали, дървета в коритата и пространствата под мостовете и в близост до водоемите.

 

По данни на метеорологичния център на Военно-въздушните сили, над страната ще има разкъсана облачност, намаляваща през деня до незначителна. Вечерта от югозапад облачността ще започне да се увеличава до значителна. Валежи не се очакват. Вятърът ще е 3-6 м/сек от югозапад-запад. Ще започне процес на активно снеготопене под 1500 м надморска височина.