/ Президентство на Р България
Министър Андрей Кузманов даде подробности за проверките, които текат в министерството
Сметната палата ще проверява спортното министерство, това обяви министър Андрей Кузманов на брифинг. Проверката ще започне още в сряда или четвъртък.

"Във вторник получихме писмо от Сметната палата. От сряда или четвъртък Сметната палата идва при нас на проверка", обяви министърът.

Спортният министър: Проверки текат непрекъснато и ще продължат (ВИДЕО)

На 6 юли внесохме в Министерския съвет окончателния вариант на Стратегията за младежта 2020-2030 г., каза още Кузманов.

Относно проверките в спортното министерство, Кузманов поясни, че става върпос за проверка за обществени поръчки за физкултурни салони. На министерството са отпуснати 25 млн. лв. за изграждане и реконструкция на физкултурни салони.

"Това, което констатирахме ние е, че фирмите, които участват в изграждането на тези салони, са със сключени договри през декември 2020 г. Странно е, че едни и същи участници са във фирмите, които изграждат салоните в различни региони у нас. Т.е човек с две фирми си прави ДЗДД. Съдружниците са едни и същи фирми", обясни той.

Министерството на младежта и спорта прави вътрешен одит на тотото (ВИДЕО)

В тези договори е записано поетапно плащане, но парите по договорите са изплатени на 100%, подчерта Кузманов. Друго нещо, което прави впечатление е, че при 100% изплащане търговски договори могат да бъдат обезпечени със застраховане, но в деня, когато да подписани договорите, е подписан и анекс към всеки договор който не прикрепя полицата за застраховане, което значи, че ако държавата загуби, няма как да си вземе от застрахователя парите. Това е брутално, заяви Кузманов.

Проверката продължава, но общата стойност на всички 26 договора, които са минала през проверяващите, е за над 21 млн. лв., а парите са отпуснати с решение на Министерския съвет.

На брофинга стана ясно още, че проверката в Българския спортен тотализатор продължава. „До момента няма уволнен, докато не се докаже нещо с документи. Тотото продължава да работи с пълна сила”, поясни министърът на младежта и спорта.