/ ThinkStock/Getty Images
Камарата на следователите в България изпрати писмо до президента, Висшия съдебен съвет и Инспектората към Висшия съдебен съвет, в което пише, че процедурата по избор на главен прокурор е била прозрачна, публична и изцяло проведена по закона и настоява тя да бъде финализирана в разумни срокове с оглед стабилността и ефективността на съдебната система, и в интерес на българското общество.

Асоциацията на прокурорите: Възразяваме срещу уличния натиск върху ВСС и компроматната война срещу Гешев

В писмото на следователите, подписано от председателя на камарата Петко Петков, членовете на ВСС се призовават да отстояват независимостта на съдебната власт и да не допускат институционални и междуличностни конфликти.

Иван Гешев: Една олигархична група, която се притеснява от закона, иска да провали избора


Според Управителния съвет на Камарата на следователите езикът на персонална и институционална конфронтация нагнетява напрежение в съдебната система. Следователите допълват, че изместването на фокуса от професионалните качества на Гешев към политически дебат е в нарушение на правилата за избор на тримата големи. Затова от камарата остро възразяват срещу продължаващия политически натиск, който според тях цели да предизвика скандал и да генерира фалшиви новини.

Цялото писмо на Камарата на следователите - ВИЖТЕ ТУК