Кирил Ананиев
Кирил Ананиев / БГНЕС
Кирил Ананиев
97206
Кирил Ананиев
  • Кирил Ананиев
Незаконна се оказа дейността на определящата се като медиум Кармен Лазарова, която организирала пътуване на онкоболна жена за лечение при бразилски маг. Това показа проверка на здравните власти, от която става ясно, че Лазарова не е вписана в регистъра на хората, имащи право да упражняват неконвенционални методи за лечение.
 
Името ѝ нашумя след като състоянието на болната жена, чието лечение Лазарова организира, драстично се влоши. Оказа се, че са нужни над 100 000 лева за организиране на връщането на онкоболната в България.

Кармен Лазарова: Бях само водач на групата в Бразилия, не съм лечител
 
„Тя е правила и извършила дейност, която не е регламентирана от закона. Нямаме информация за взимане на пари, но мисля, че никой не работи безплатно на този свят“, каза здравният министър Кирил Ананиев.
 
„Тя е водила групите, тя ги е напътствала към съответното място за лечение. Тя има сериозен принос в цялата тази история. Това не е регламентирано в закона, а в закона е казано, че тези лица, които правят това, трябва да бъдат регистрирани. Според мен проблемът е много по-сериозен. Със сигурност има и други, които може би прилагат такива лоши практики. Това ми дава основание да считам, че законът за здравето трябва да бъде променен по някакъв начин и да се регламентира много по-добре дейността, която е призната, законна и съответно категорично да бъде определена тази дейност, която е непозволена. 10 000 лева е наказанието, което позволява законът. То е общо наказание“, посочи още Ананиев.

Здравните власти проверяват дейността на медиума Кармен Лазарова
 
Министерство на здравеопазването призовава всички граждани да бъдат особено внимателни и да търсят институционално удостоверена информация, когато решават да се обърнат към лица, практикуващи неконвенционални методи за лечение.
 
От ведомството припомнят, че всяка регионална здравна инспекция води публично достъпен регистър на интернет страницата си на обектите, в които законно се практикува неконвенционално лечение.

Болна българка бедства в Бразилия, не може да се върне в родината