Никола Минчев
Никола Минчев / БТА
Процедурата за избор на председател на Народното събрание е изчерпана. Трябва да се търси конституционалист, за да се търси изход от тази ситуация.
Това каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев в кулоарите на парламента.

Вероятно процедурата ще започне отначало, затова "Продължаваме промяната" отново ще издигне кандидатурата на Никола Минчев за председател на Народното събрание, коментира Василев.

Конструктивната опозиция не значи безпринципна диалогичност. Не се страхуваме от работа, ще стоим тук колкото се налага. Това каза Кирил Петков от ПП в кулоарите на парламента, предаде БГНЕС. Много е важно за всички зрители кой от "Възраждане" или "Български възход" няма да гласува или ще излезе от залата, защото това ще е дефиницията на "златен пръст".

ПП няма да се откаже от кандидатурата на Никола Минчев, допълни Петков.

Трябва да има нови номинации и ново гласуване. Може същите да бъдат номинирани отново, а може да има и нови. Практически заседанието на НС не може да се разпусне докато няма избран нов председател, защото няма кой да насрочи следващото заседание. Това каза съпредседателят на Демократична България Христо Иванов в кулоарите на парламента след двата провалени избора за шеф на НС.

Фалстарт на избора на председател на парламента

Това е сигнал за много тежко политическо разделение. Защото политическите партии не могат да намерят начин да разговарят помежду си, защото не може да бъде разрешен проблемът с корупцията. Имаме решение на групата да подкрепим Никола Минчев, на този етап няма да си сменяме мнението.

При следващи номинации пак ще гласуваме за него, допълни Иванов.

Това е прецедент и политическите сили трябва да намерят изход от ситуацията. Изходът е нова процедура. Това заяви Атанас Атанасов от ДБ, след двата неуспешни опита да бъде избран председател на НС.

Атанасов посочи, че в процедурата следва да се посочат нови номинации, като те могат да бъдат същите и да се гласуват.
БГНЕС