След близо четири часа спорове и дебати народните представители приеха със 129 гласа "за" Доклада за дейността на Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от правителството с министър-председател Кирил Петков.

От парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, БСП, Български възход и Възраждане подкрепиха доклада и нито един от техните депутати не гласува "против" или "въздържал се". Единствените, които гласуваха против бяха Продължаваме промяната и Демократична България. Интересно беше, че от ПП се въздържаха двама депутати, а от Демократична България шестима.
 
След представянето на доклада и изводите на комисията, започнаха дебати и обвинения между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“.

Първи взе думата Венко Сабрутев от ПП и посочи:

"Днес ставаме свидетели на поредния панаир, който разиграва ГЕРБ в пленарна зала, една и съща тема се претопля за пореден път", каза той.

Кирил Петков
БГНЕС

Сабрутев заяви, че ПП са подкрепили създаването на Временна комисия и в 48-то Народно събрание, и в 47-то Народно събрание, за да се изчистят всички факти и обстоятелства свързани с меморандума.

"Временната комисия проведе две заседания, в които се запознахме с детайли с подписания и прекратен вече меморандум. Изслушахме бившия министър на енергетиката, действащите министри на енергетиката и отбраната и директора на ДАНС. И за да се превърне в истински другарски съд от времето на соца, комисията реши да гласува изслушване на Кирил Петков, Асен Василев и Лена Бориславова. Само папата не повикахме и за да покаже цялостната си некомпетентност Временната комисия водена от Десислава Трифонова изисква да изслуша действащи депутати по време на пленарно заседание", подчерта той.

Сабрутев е категоричен, че членовете на комисията са установили, че меморандумът не е обвързващ за страната, няма санкции и неустойки за прекратяването му. "Към момента на подписване на меморандума няма руски инвеститори в дружеството", каза още той. Депутатът от ПП посочи, че "за пореден път се доказа, че опорките на ГЕРБ за лъжа, поредната лъжа на доказани лъжци.", добави Сабрутев.

Десислава Трифонова
БГНЕС

Десислава Трифонова от ГЕРБ отговори и заяви, че от „Продължаваме промяната“ лъжат и те са длъжни да ги разобличат. Тя показа няколко документа, на един от които е Йордан Янков. Тя обясни, че той е дал интервю за онлайн медия. "Той говори за 20 млрд. долара и че сте планирали да откраднете целия комплекс „Марица Изток“ за 20 млрд. долара, а не за 1 млрд. долара. Именно това е планът, който стои зад меморандума, подписан от енергийния министър Александър Николов", разкри Трифонова.

Искрен Митев от ПП също се намеси и донесе кошче до парламентарната трибуна. "Г-н Сабрутев, ще оставя това кошче тук, за да можете да оставите този доклад на мястото на което заслужава да бъде оставен", каза той.

Венко Сабрутев каза, че "ГЕРБ видимо ни вкарват в приказката на Снежанка и седемте борисовки, на седемте лъжи. Имахме възможност да чуем приказката за Снежанка от страната на лъжата, сега трябва да разобличим седемте борисовки, седемте лъжи. Меморандумът не е обвързващ за страна ни, същото е изписано с големи букви на заглавната страница на документа. Меморандумът представлява писмо за инвестиционно намерение, няма санкции и неустойки за прекратяването му. Към момента на подписване му няма руски инвеститори в дружеството, няма установени финансови или други последици за държавата. Джемкорп и IP3 Corporation нямат претенции към българската държава. Меморандумът е вече прекратен. Дотук с борисовките, дотук с лъжите. Това са фактите", твърди Сабрутев.

Десислава Атанасова
БГНЕС

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова се включи в дебата и направи процедурно предложение – председателстващият Народното събрание Росен Желязков да прекъсва, когато се говорят лъжи от парламентарната трибуна и се обърна към „Продължаваме промяната“: "Няма да можете да направите правителство, връщайте мандата и не губете времето на България", призова тя.

Асен Василев отговори и заяви, че знае защо Атанасова е изнервена. "Защото се показа, че в бюджет, в който пенсиите бяха вдигнати повече за една година отколкото за последните 12 години, в който се увеличиха заплатите на лекарите, учителите, на хората в системата на МВР, в който станаха безплатните детски градини и др. В този бюджет се намериха средства за това, за рекордна инвестиционна програма и дефицита остана на 3%. Ето къде са парите, където вие крадяхте всяка година", каза той.
БГНЕС