Бракувани са били над 1 300 000 опаковки с ваксини
Типът вирус и мутацията са различни в сравнение с предходните вълни. Затова и експертен съвет взема адекватни мерки седмица за седмица, които да не важат цял месец. Това поясни пред БНР служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев относно актуалната ситуация с коронавируса.

"Бяха бракувани много ваксини – над 1 300 000 опаковки бяха бракувани", уточни той и посочи, че вече се дава възможност да се отваря флакон с ваксини и при по-малко желаещи да се ваксинират.
Трябва да има различен период на карантина за ваксинирани и неваксинирани с малка разлика, смята Меджидиев.

"Говорим категорично за скъсяване на периода на карантина и за ваксинирани, и за неваксинирани. Повечето хора след петия, шестия ден вече не разпространяват заразата. По този начин ще разтоварим населението от тази ограничителна мярка, ще помогнем на бизнес, на всички", заяви той в предаването "Преди всички".

Лекарите, които в момента ваксинират, ще получат парите си със задна дата, увери служебният здравен министър.

"От юли месец, със задна дата. Това ще влезе в сила".

Какво е състоянието на децата, настанени в „Пирогов” след тежката катастрофа на АМ „Тракия”

По темата с тестовете за COVID-19 той потвърди, че се надява от идния понеделник да могат да се издават такива електронни направления за безплатно тестване.
Тази седмица се създава работната група за остойностяването на лекарския и сестринския труд, стана ясно от думите на Меджидиев.

"Имаме остойностяване на всичко останало в сферата на медицината, изключая труда на лекаря, на сестрата и на фелдшера, на целия екип, който извършва медицинската услуга".

"Мислим за изграждане на факултет за обучение на парамедици, които да се включат в спешната помощ", каза още Асен Меджидиев. Той е на мнение, че въпреки късия хоризонт на служебното правителство, някои от инициативите му в здравния сектор могат да заработят. 

Здравният министър даде и информация за състоянието на двете деца, които бяха транспортирани от Стара Загора в "Пирогов" в София след катастрофата със сръбския автобус.

Оперираното дете е в съзнание, в по-добро общо състояние. Операцията е преминала добре. Другото дете все още е в критично състояние, не е в пълно съзнание. При него продължават реанимационните мероприятия.
БНР