/ БГНЕС
След 5 месеца издирване синът на Миньо Стайков се появи в дома си със съмнения за комоцио и оплакване, че бил отвлечен. До тази сутрин прокуратурата и МВР имаха за задача единствено да установят къде се намира бизнесменския син Стайко Стайков, на когото задочно прокуратурата повдигна обвинение още през септември. В издирването се включи дори „Интерпол” заради данни, че Стайков се намира в чужбина.

Синът на бизнесмена Миню Стайков е намерен пребит и е приет в болница
 
Ситуацията около издирването на Стайко Стайков се заплете, след като тази сутрин МВР разбра, че той се намира в „Пирогов” в не съвсем адекватно състояние и със следи от побой. Пред изпратения на място екип на полицията 29-годишният мъж обяснил, че бил отвлечен, каза пред журналисти главния секретар на МВР Ивайло Иванов:
 
„При първоначалните прегледи в Пирогов казва, че е бил отвлечен преди известен период време, който не се уточнява какъв е. Сигнал е подаден от близък негов приятел. Това става сутринта в 09:12 ч.“
 
Оказва се, че Стайков е бил в неизвестност до снощи, когато неясно откъде той пристига с такси пред дома си в столичния кв. „Бояна”:
 
„На този адрес той е бил поет от неговите охранители, била му е оказана помощ от лекар, който го е прегледал през нощта. Ние по никакъв начин не сме били уведомени за това нещо“, каза още главният секретар на МВР.

Бизнесменът Миню Стайков дойде в съда в инвалидна количка
 
И докато Стайко Стайков се намира в „Пирогов“, тази сутрин в прокуратурата постъпва писмена молба от името на Стайко Стайков, в което той излага готовност да съдейства на разследването и съобщава, че не е знаел, че службите го издирват. Това обясни пред медиите прокурорът от Специализираната прокуратура Ангел Кънев:
 
„Това лице конкретно в писмена молба днес в 09:00 ч., входирана в Специализираната прокуратура молба от него и подписана, сочи, че вчера, на 27 януари е разбрал, че се издирва и е в готовност да сътрудничи и да се яви в прокуратурата. Това са фактите. Аз не казвам дали е отвлечен, или не е“, каза прокурор Кънев.
 
От МВР и прокуратурата са категорични, че до момента никой от близките на Стайко Стайков не е съобщил той да е станал жертва на отвличане.

5 септември: Задържаха собственика на „Винпром Карнобат” Миню Стайков и още над 10 души
 
Баща му - Миню Стайков, беше задържан в началото на септември миналата година при спецакция на Специализираната прокуратура в офисите на „Винпром Карнобат“ ООД, „Сис Индустрийс“ ООД и „Топаз Мел“ ООД.
 
Тогава на няколко души бяха повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, създадена с цел продажба на акцизни стоки без бандерол, извършване на данъчни престъпления и пране на пари.
 
По-късно бе наложен и запор над дружествените дялове и банкови сметки на бизнесмена Миню Стайков, както и възбрана над множество негови недвижими имоти в цялата страна – земеделски земи, жилища, сгради.
 
Синът му - Стайко Стайков, пък беше обявен за издирване с Интерпол, тъй като разследващите смятаха, че той също е бил част от престъпната схема, а не можеха да го открият, за да му повдигнат обвинения.