/ DarikNews.bg
Заради предложението да не се плаща първия ден от болничните КНСБ и КТ „Подкрепа“ се готвят за протест в края на месец ноември. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров преди да бъдат представени последните данни за потребителските цени и издръжката на живот в България.

Красимир Дачев за болничния: Бизнесът не е съгласен един да снася яйцето, друг да кудкудяка (ВИДЕО)

„Подготвяме в следващите няколко дена среща на двата национални стачни комитета и готвим съвместна акция, ако няма реакция от коалиционния съвет“, закани се Димитров. Той повтори, че синдикатите продължават да настояват за среща с премиера Бойко Борисов и за извънредно заседание на Тристранката.

Той уточни, че в зависимост от това дали управляващите ще внесат предложението през бюджета, или като изменение на Кодекса за социално осигуряване, синдикатите ще решат как да действат.

КТ „Подкрепа“ с готовност да напусне Националния съвет за тристранно сътрудничество

По думите на Пламен Димитров хората не приемат предложението с орязването на болничния и са готови на „радикални действия“.

„Отправяме апел към гражданите да се мобилизират и да бъдат готови. Това няма да допуснем да се случи“, настоя президентът на КНСБ.

Пламен Димитров призна, че има фалшиви болнични и злоупотреби, но посочи, че не трябва да се слагат всички под общ знаменател.

"Ние сме готови да подкрепим всякакви действия, които изискват и наше участие и на фирмено ниво, и на другите секторни нива, ако държавата започне да демонстрира това, което всъщност е нужно. Болничният се дава от лекаря, а се взема от работника. Този, който дава и този, който получава, са еднакво отговорни в една корупционна сделка“, добави още Димитров.