/ iStock/Getty Images
Трябва ли да се върне казармат у нас?
102236
Трябва ли да се върне казармат у нас?
  • Трябва ли да се върне казармат у нас?
Премахването на казармата е грешка, но връщането й ще отнеме много усилия и време. Наборната военна служба може да бъде възстановена само с действия, а не с приказки. Това заяви пред "Дарик" генерал-полковника от резерва Цветан Тотомиров, бивш началник на Генералния щаб на българската армия

Запасните искат казарма от 1 година и свой закон

Като негативни последици от отмяната на наборна военна служба той посочи постепенното ликвидиране на мобилизационния резерв на страната, отчуждаването на армията от обществото, както и това, че функциите на армията по възпитаване на подрастващите момчета не са поети от никой друг. Военната подготовка е необходима и заради зачестилите в последните години природни бедствия, смята още ген. Тотомиров.

Наборна казарма от 2021 година?

Малка държава като България трябва да има смесен тип на окомплектоване на армията от наборни и кадрови военнослужещи, категоричен е ген. Тотомиров. 

"Лошото е, че никой преди преминаването към професионална армия да направи оценка какво ще се случи, ако бъде премахната наборната казарма", заяви той.

По неговите думи има доста силно изградени обществени стереотипи, които изкарват повече негативи за наборната армия, отколкото позитиви.

Връщане на казармата в предишния и вид няма как да стане, но военната подготовка е необходима, допълни ген. Тотомиров.