Парламентарната комисия по образованието и науката отхвърли предложението на "Възраждане" и учениците от трети и четвърти клас да имат възможността да повтарят учебната година.

Предложението бе част от Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование, внесен от Костадин Костадинов.

Основателят на ChatGPT: Домашните работи никога няма да бъдат същите

"Предложението ни е - учениците от трети и четвърти клас, тогава, когато не покриват държавните образователни стандарти, да има възможност, която да е установена в ЗПУО, да останат в съответния клас", обясни Ивайло Папов от ПГ на "Възраждане". Той каза, че "това не е самоцел и добави, че е било коментирано и в предното Народно събрание, когато са предлагали и втори клас".

"Тук намерихме по-мекия вариант и оставихме само трети и четвърти клас, но е важно не само децата да бъдат оставени да повтарят, а и да им се даде възможност да наваксат и тези пропуски, които имат", отбеляза народният представител. 

Заместник-министърът на образованието и науката Мариета Георгиева каза, че "липсват каквито и да научни изследвания, както и конкретни проучвания в нашата реална ситуация - какви са причините това нещо да се случи, защо децата в първи, втори, трети клас не се научават да четат, въпреки че те влизат в задължителна предучилищна и училищна възраст още на пет-шест, а дори и на четири години".

Излязоха резултатите от малките матури

Световните научни изследвания твърдят категорично, че повтарянето на клас, в тази възраст не води до нищо позитивно и не води до никакъв ефект за подобряване на резултатите на децата. Ние искаме децата да могат и да знаят, отбеляза Георгиева.
БТА/БГНЕС