/ БГНЕС
Няма нови заразени с коронавирус у нас, издирват се контактните
Няма нови заразени с коронавирус у нас днес. Това заяви ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг.

От 8-те заразени от вчера най-младият е 24-годишен, а най-възрастният - 80-годишен. От тях само трима са хоспитализирани, другите са с много леки симптоми или без симптоми и се намират под домашна карантина.

„В света заразените са 145 000. 5436 са починалите, а възстановилите се са 72 000. В Албания вече има 33-ма заразени, в Босна и Херцеговина 18, а в Гърция са вече 190. В Китай има най-малко заразени за денонощие – 11. В Италия обаче те вече са 2547”, обяви Мутафчийски.

Мутафчийски: Вече имаме 8 нови случая на коронавирус за днес

Във ВМА са настанени шестима болни с COVID-19 и трима са под домашна карантина. Прави впечатление, че хората са над 55-годишна възраст. Състоянието на всички е стабилно, стана ясно на брифинга. С тримата под домашна карантина има и видео връзка, и готовност за реакция, ако се влошат.

Симптомите, които проявяват настанените във ВМА, са температура не по-висока от 38 градуса, силно зачервено гърло, не са засегнати други органи и системи освен респираторната система. Наблюдава се и пациент, при когото има силно понижени левкоцити и силно завишени моноцити, казаха експертите от щаба.

От 31 10 лица нямат никакви симптоми, 1 е в тежко състояние - човекът, хоспитализиран в "Пирогов", който няма нито подобрение, нито влошаване и все още е интубиран, на командно дишане.

Бензиностанции, банки и транспорт ще работят, тв обучение на децата


Стана ясно, че в Плевен болните са вече трима, но нямат връзка помежду си - вчера е приет мъж в умерено тежко състояние, поясни проф. Мутафчийски, който каза и че в болниците ще бъдат приемани само хора в умерено тежко състояние, тъй като здравната система няма капацитет и за тези, които нямат симптоми.

"Така се прави по целия свят", коментира той.
Един от пациентите се намира в болница "Св. Наум".

Проф. Кантарджиев помоли журналистите да не вдигат излишно напрежението. Той обясни схемата на лабораторна диагностика на коронавируса. Взима се материал от горната дихателна система.

"Генетичните тестове са най-модерното нещо в медицината, те показват наличието на РНК", отбеляза той и подчерта, че съвременните тестове дават резултат от изследванията за изключително кратко време.

Благоевград с допълнителни превантивни мерки срещу коронавируса

"В Плевен вирусът си се движи по пазарите и обществените места и това, че нямаме хиляди като в Италия, е добре. И аз си го обяснявам с взимането на противоепидемични мерки. Ако не се ограничат контактите на много хора на едно място, става ужасно като в Италия", заяви още проф. Тодор Кантарджиев.

Във връзка с домашната карантина са арестувани четирима шофьори на тирове и са принудително заведени в къщите им. Друг пациент, който "изчезнал", след като чул за рестрикциите, се върнал сам.

"Домашната карантина е много важна и е задължително да се спазва навсякъде", категоричен е ген. Мутафчийски.

"Не се врете в болниците, не притеснявайте колегите, не се заразявайте с коронавирус", обърна се той към журналистите.