/ iStock/Getty Images
Шофьорски книжки вече ще могат да се издават до три работни дни от приемането на заявлението. Това е записано в промените на Правилника за издаване на българските лични документи, приети от служебния кабинет.

Възможността за "ускорена услуга" ще е валидна за гражданите, които подменят свидетелствата си за управление на моторни превозни средства поради изтичане/изтекъл срок на валидност, промяна в данните на водача - смяна на постоянен адрес от едно в друго населено място, фамилия и транслитерация, издаване на дубликат.

Една трета от младите водачи пишат съобщения докато шофират

Заявления може да се подават както в звено "Пътна полиция" при СДВР/ОДМВР, така и в звената на Дирекция "Български документи за самоличност", когато подмяната на свидетелството за управление на МПС е част от подадените за подмяна останали лични документи - лична карта, паспорт.

Заради новата услуга са създадени и нови образци на заявленията.

В документа е предвидена и обикновена услуга за подмяна на чуждестранно СУМПС с българско. Срокът е до 30 дни от приемането на заявлението, което се подава само в звената "Пътна полиция" при СДВР/ОДМВР, се посочва в прессъобщението.

Гришо остана без книжка и получи солена глоба за превишена скорост

Ускореното издаване на българските свидетелства за управление на моторни превозни средства не касае гражданите, които за първи път получават такъв документ - неговото издаване продължава да се извършва за срок до 10 работни дни от звената на Пътна полиция по постоянен адрес.