Измами за над 1 милион лева с фалшиви пълномощни и лични карти и присвояването на обезщетения на пострадали при катастрофи разкри Вероника Димитрова в рубриката „По следите” на NOVA.

Семейство Агалареви губят сина си Християн при инцидент на Околовръстния път в Пловдив миналата година. Майката и бащата наемат софийските адвокати Петя Керанова и Ангел Боев, които да ги представляват в съда. Упълномощават ги да водят и дело, чрез което да получат обезщетение за смъртта на Християн от застрахователя на причинилия катастрофата.

През август тази година следовател в Следствения отдел в Софийската градска прокуратура съобщава на родителите, че някой се е сдобил с личните им данни и с изцяло фалшиви документи е упълномощил друг адвокат от тяхно име - 82-годишния Цено Стоянов от София. С подправеното, както твърдят, пълномощно Стоянов се е споразумял със застрахователната компания, от която Агалареви е трябвало да получат обезщетение, и по банковата му сметка са преведени 200 хиляди лева.

Иван Агаларев каза, че не са упълномощавали никого, а съпругата му допълни, че никога не са виждали Стоянов.

Когато отишли да дадат показания в следствието, те виждат множество, по думите, им подправени документи с данните от личните им карти и подписи, които не били техни, а имитирани. Майката на Християн смята, че техните данни са взети от полицията.

Върху декларациите, според които мъжът и жената са се отказали от истинските си адвокати Керанова и Боев, стоял подписът и печатът на нотариус от Пловдив. Пълномощните, с които след това по документи упълномощават новия си адвокат Цено Стоянов, били заверени от същия нотариус. Майката на Християн каза, че от следствието са я уведомили, че нотариалната заверка също е фалшива - имитирани са подписи и печати.

Нотариусът от Пловдив, за чийто подпис и печат се твърди, че са фалшифицирани, казва, че никога не е виждала родителите на Християн и не е заверявала документи в нейната кантора. Обясни, че е съдействала с всичко необходимо на следствието. Категорична е, че не познава Цено Стоянов.

Майката на Християн каза, че са пуснали сигнал в Адвокатската колегия в София за злоупотребите на адвоката. От следствието са я информирали, че той е използван като „бушон“.

Прави впечатление, че Стоянов се е споразумял със застрахователите само три дни, след като по документи семейство Агалареви го упълномощават - необичайно бързо за застрахователната практика. Скоро след това той получава 200 хиляди лева по банковата си сметка.

Адвокат Керанова е на мнение, че най-вероятно се злоупотребява и чрез адвокат Стоянов, а други лица стоят зад схемата.

В края на май тази година Стоянов е задържан по разследване за застрахователни измами. От Софийската градска прокуратура обясниха, че случаят на сем. Агалареви е на етап разследване.

Те обаче не били единствените потърпевши. Образуваното досъдебно производство е за сумата от 1,346 млн. лв., присвоена чрез фалшиви пълномощни. Майката на Християн цитира прокуратурата, според която засегнатите от схемата са 20 души.

От СГП уточняват още, че предстои да се разпитат всички лица, които е трябвало да получат обезщетение от въпросното застрахователно дружество, както и да се снемат сравнителни образци от подписите и почерка им. Извършени са претърсвания, изземвания и разпити на свидетели. Засега няма привлечено към наказателна отговорност лице.

Освен за Цено Стоянов, следователите питали родителите на Християн Агаларев дали познават адвокатския сътрудник от Златна Панега Валери Георгиев. Срещу него има десетки преписки за застрахователни измами и фалшифициране на документи. Георгиев беше задържан в края на  май, след което бе освободен.

Семейството на Християн не познава и Георгиев. А за него разказахме в предишно разследване. Тогава неграмотни хора се оплакаха, че ги е карал да подписват пълномощни, като по този начин, без да подозират, е присвоявал обезщетенията, които получавали техни близки, пострадали при катастрофи. Стана ясно, че парите са превеждани по банковите сметки на Цено Стоянов и на друг възрастен адвокат с отнети права – Стойко Бърборски.

След като беше излъчено първото разследване за Георгиев, с NOVA се свърза мъж от ловешкото село Бежаново, който твърди, че също е бил измамен от него. Видял го за първи път през 2020 г., след като катастрофирал с мотоциклет и претърпял няколко операции. Мъжът разказа, че Георгиев се представил за адвокат по застрахователни дела и му казал, че може да получи обезщетение. Мъжът се съгласил, а Георгиев го накарал да подпише пълномощно, с което да го представлява. За да води делото му обаче, мъжът твърди, че Валери Георгиев го е накарал да му направи услуга, а именно - да му изпрати снимка малък формат и личната си карта. Така Георгиев направил нова фалшива лична карта със снимката на мъжа от Бежаново и с данните на друг човек от Царево - Стоян Живков. Той също бил пострадал при катастрофа, но отказал помощ от Георгиев, разказа истинският адвокат на Живков - Любомир Георгиев.

По съвет на Валери, с фалшивата лична карта мъжът от Бежаново трябвало да намери кмет или кметски наместник, пред който да се представи за момчето от Царево и да завери документи. Оказало се, че представяйки се за Стоян Живков, мъжът от Бежаново е упълномощил от негово име адвокат Стойко Бърборски от София, който да го представлява пред застраховател. Бърборски е отнети права заради участие в схеми за застрахователни измами.

Когато разбрал, че данните на клиента му са откраднати и използвани за направата на фалшива лична карта, Любомир Георгиев сезирал прокуратурата в Бургас.

Разследващите установяват, че личната карта, която Валери Георгиев е дал на мъжа от Бежаново, е фалшива. Пълномощното, заведено в кметството на бургаско село - също. Става ясно и че чрез подправените документи Бърборски е получил 50 хиляди лева по банковата си сметка. Любомир Георгиев каза, че неговият доверител не е взел никакви пари по това споразумение. А потърпевшият разбира, че това е измама и дава обяснения в полицията.

Валери Георгиев заяви пред NOVA, че не прави фалшиви лични карти. От прокуратурата в Бургас са му повдигнали обвинения за документни престъпления, а на Бърборски - за документна измама и ползване на неистински документи.

Наблюдаващият прокурор от Бургас е изпратил делото на Софийската градска прокуратура, тъй като според него са били налице данни за организирана престъпна група, функционираща на територията на цялата страна.

От СГП обясниха, че в края на септември делото е изпратено при колегите им Софийската апелативна прокуратура за произнасяне по компетентност.

От застрахователното дружество, изплатило 200 хиляди лева по сметката на адвоката, заявиха, че заради висящи съдебни процеси и прокурорски преписки, не могат да направят коментар.
nova.bg