/ БТА
Социалният министър Иванка Шалапатова заяви, че заплатите на работещите в социалната сфера ще бъдат увеличени от 1 януари със задна дата. Това каза тя по време на блиц контрол в Комисията по труда, социалната и демографската политика в парламента.

В отговор на въпрос за увеличаване на заплащането на работещите в социалната сфера министърът каза, че има уверението, че повишението няма да е под 10%. "В предварителни мои разговори с министъра на финансите имам потвърждение, че увеличението няма да бъде под 10%", коментира Шалапатова.

"Каквото и решение да се вземе от гледна точка на бюджета, увеличението ще бъде със задна дата от 1 януари", отбеляза тя.

Според нея трябва да бъдат повишени заплатите първо на хората на терен и не само в Агенцията за социално подпомагане, но и в Агенцията по заетостта, Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, Агенцията за хората с увреждания.

По-късно пред медиите министърът каза, че утре е предвидена среща в Министерския съвет с представители на синдикатите, "за да може и те лично да се запознаят с начина, по който е разработен този механизъм и с начина, по който той ще се приложи". 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Борислава Бибиновска, БТА