На този етап в социалното министерство не се очаква някакво сериозно отражение на ситуацията, свързана с Шенген. По-скоро очакваме облекчаване. Най-големият ефект на държавите, които скоро са се присъединили, е лесното придвижване на хората. Това заяви Иванка Шалапатова, министър на труда и социалната политика пред NOVA

"Всички знаем, че от влизането на споразумението в сила, което се очаква през март, реално всички български граждани ще имат много по-лесно придвижване по въздух. Очакваме така да бъде и през морското пространство", посочи министърът. 

Бежанските центрове в България са запълнени на 75%

Министър Шалапатова каза, че статистиката за миналата година сочи, че в средномесечен диапазон около 7 300 чужденци са били на пазара на труда в страната ни, от тях 30 души са бежанци. Трудовата реализация е една много важна част от цялостната интеграция, твърди още тя. 

Детето, което беше установено, че се отглежда в кокошарник в село Крушовица, в момента се намира при вуйчо си, потвърди Шалапатова. "Получих доклад миналата седмица от Агенция социално подпомагане, по смисъла на който детето е в добро психично състояние. Реално няма поведенчески проблеми", добави тя.