Бившият главен секретар на МВР Георги Костов
Бившият главен секретар на МВР Георги Костов / БГНЕС, архив
Софийска градска прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигнала на бившия главен секретар на МВР Георги Костов поради липса на извършено престъпление от общ характер, съобщават от институцията. Костов бе освободен като главен секретар на МВР на 22 февруари. Той твърдеше, че му бил оказван натиск да напусне.

В хода на извършената проверка от прокурор от Върховната касационна прокуратура и прокурор от Софийската градска прокуратура са снети писмени обяснения от Костов, от министъра на вътрешните работи Пламен Узунов, от директора на Дирекция „Вътрешна сигурност“  в МВР и от директора на Дирекция "Инспекторат“ при МВР.

МС иска освобождаването на главния секретар на МВР

Според мотивите на СГП не е налице извършено престъпление по чл. 172 от НК. Според чл.172 от Наказателния кодекс „който съзнателно попречи на някого да постъпи на работа или го принуди да напусне работа поради неговата народност, раса, религия, социален произход, членуване или нечленуване в синдикална или друга организация, политическа партия, организация, движение или коалиция с политическа цел или поради неговите или на ближните му политически или други убеждения, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба до пет хиляди лева".

От прокуратурата отбелязват, че доколкото Костов не е бил принуден да напусне, а е бил освободен, като решението е съвместно между представителите на изпълнителната власт и президента, в съответната изискуема от закона форма, без да се обсъжда, дали това решение е правилно или не е, доколкото законът не дава възможност на Прокуратурата да прави преценка относно целесъобразност, не са осъществени признаците на състава нито от обективна страна, нито от субективна страна, които да са мотивирали министъра или друго лице да го „принуждава“ да напусне.

Костов: Служебният премиер оказал натиск за отстраняването ми

"Дали изнесеното в сигналите за твърдени нарушения от страна на Костов  съответства на истината или не, дали тези сигнали съществуват или не, няма отношение към описаното по-горе деяние, макар че има отношение към законосъобразността на освобождаването на Костов.  Има отношение и относно това действително ли е налице хипотезата на чл. 36 ал. 6 т. 6 ЗМВР или извършил ли е Костов действия, които накърняват престижа на министерството. Тази преценка, обаче следва да бъде направена от компетентния съд, както относно допустимост, така и относно основателност“, се сочи в постановлението на прокурора. 

Президентът освободи главния секретар на МВР

На 22 февруари служебното правителство поиска, а президентът Румен Радев освободи от длъжност Георги Костов като главен секретар на МВР. Пред журналисти служебният вътрешен министър Пламен Узунов мотивира искането за освобождаване на Костов с упражняван натиск върху бивши и настоящи служители на МВР, които са били принуждавани да напуснат работа или са били понижавани в длъжност, с които действия според Узунов е уронен престижът на министерството. Узунов бе категоричен, че няма реваншизъм в отстраняването на Костов. От своя страна бившият вече главен секретар твърдеше, че имало натиск от страна на служебния премиер за отстраняването му, което Огнян Герджиков категорично отрече. Стана ясно, че Костов е подал сигнал до Сотир Цацаров, че му е оказван натиск да напусне от страна на служебния министър Пламен Узунов. Прокуратурата образува проверка по сигнала.