МС иска освобождаването на Героги Костов
92643
МС иска освобождаването на Героги Костов
  • МС иска освобождаването на Героги Костов
Министерският съвет реши да поиска от президента Румен Радев да освободи главния секретар на МВР Георги Костов.

Решението на служебното правителство бе съобщено от вътрешния министър Пламен Узунов. Той го мотивира с факта, че са установени нарушения, засягащи политическия неутралитет на МВР, допуснати от Георги Костов.
 

Главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов
БГНЕС

С тези нарушения Костов е накърнил интересите както на Министерството, така и на българското общество. Става въпрос за упражняван натиск върху бивши и настоящи служители на МВР, които са били принуждавани да напуснат работа или са били понижавани в длъжност, стана ясно от думите на Узунов.

Това се е случвало в периода 2015-2016 година. Става въпрос за петима служители на МВР, на които е оказван натиск. Според Пламен Узунов вероятно има и още случаи. В момента се събират данни.

До избирането на нов главен секретар на МВР постът ще бъде поет от настоящия зам. главен секретар на МВР. Според Пламен Узунов на поста ще бъде назначен нов титуляр от редовно избран кабинет. 

Георги Костов няма намерение да подава оставка

Миналата седмица се появиха информации, че вътрешният министър Пламен Узунов иска главният секретар на МВР да се раздели с поста си, но тогава и Узунов, и Костов отрекоха тази информация. Костов каза тогава, че няма намерение сам да подава оставка и приема слуховете за това с чувство за хумор.