За уважение и благодарност за лекарите, фармацевтите и медицинските сестри, а не заплахи и терор, призова министърът на здравеопазването Асена Сербезова в профила си в социална мрежа.

Не приемам никаква форма на агресия спрямо лекари, фармацевти, професионалисти по здравни грижи, санитари и шофьори на линейки - изобщо срещу хората в системата на здравеопазването, които всеки ден пренебрегват себе си, за да помогнат на друг, вярващ или не вярващ, а накрая - просто човек, който има нужда от квалифицирана медицинска помощ, основана на медицинската наука и практика, допълни министър Сербезова.

Жестока агресия и нападение срещу лекар в русенско село, има задържан (ВИДЕО)

Министър Сербезова посочи данните за заразените с COVID-19 за последното денонощие, както и за приетите в болница и добави, че за всички тях се грижат преуморени, на абсолютния предел на физическите си сили и на психическата си издръжливост медицински специалисти. "Те се борят не само с COVID-19, но и със страхове, недоверие и невежество. Те лекуват и ваксинирани и неваксинирани, и вярващи и невярващи в науката, лекуват и в малки и в големи болници, и в държавни и частни структури, но всички те често на предела на силите си", пише още тя.

България е сред държавите с най-ниски нива на ваксинация срещу СOVID-19 в Европа, което, заедно с влошеното здраве на българина, води до изключително високо натоварване на болничната система, до тотално изтощение на медиците и до висока смъртност сред неваксинираната част на населението, посочи още министър Сербезова.

По думите й 82.63 на сто от хоспитализираните за последните 24 часа не са били ваксинирани. От регистрираните вчера починали, заради усложнения от инфекцията, 91.93 на сто не са били ваксинирани. "За това не са виновни лекарите и медицинските сестри. Нито пък ваксините. Нито пък това или предишните управления, които са осигурили достатъчно количества от всички разрешени за употреба в ЕС ваксини. Още по-малко вина може да бъде търсена на лекари, нападани, търпящи обиди и недоверие, които въпреки трупаните с години нерешени проблеми в системата, правят всичко по силите си", подчерта минситър Сербезова.

Какво е довело до насилието над лекар в Русенско

Насилието над медиците няма да намали броят на починалите. По думите на министър Сербезова това няма да се постигне и чрез разпространението на невярна и откровено подвеждаща хората информация за ваксините и ваксинацията и полезността на противоепидемичните мерки. Ваксините срещу коронавирусната инфекция са едни от най-проследяваните и масово използвани за превенция в световен мащаб лекарствени продукти - близо 10 млрд. ваксини са поставени по света, а в България са били приложени над 4 млн. дози, посочи още тя.

Към 17 януари 2022 г. получените в Изпълнителната агенция по лекарствата съобщения за нежелани лекарствени реакции след прилагане на ваксини срещу COVID-19 е 3861, което представлява 0.09 на сто от всички приложени ваксини, допълни министър Сербезова. По думите й едва около 10 на сто от тези съобщени реакции отговарят на критериите за сериозност. Проследяването на безопасността на ваксините се базира на преглед на цялата налична и проверима информация и резултатите от нейния анализ. Всички данни, както и направената поетапна оценка за безопасността на ваксините, се публикуват регулярно на страницата на разрешителния орган - Европейска агенция по лекарствата, припомни министър Сербезова.

"Всеки има право на избор на какво да вярва и на какво не, но това не му дава право да бъде насилник, както и да призовава за саморазправа. А рано или късно всички опираме до грижите на хората в здравеопазването. Пазете ги.", призова министър Сербезова.