Ричард Алибегов
Ричард Алибегов / БТА
Да бъде наложено вето на повишеното ДДС за слабоалкохолните напитки. Това призоваха президента Румен Радев от Българската асоциация на заведенията и сдружението на заведенията в обща позиция, разпространена в медиите.

"Днес видяхме за кого българският туризъм е приоритет и за кого не е. Днес станахме свидетели на директен изстрел в главата на българския туризъм. Само след ден, на 1 юли, ДДС за слабоалкохолните напитки се увеличава от 9 на 20%, след като Народното събрание не прие внесеното предложение ставката да бъде запазена! В разгара на летния сезон, от днес за утре!", пишат в общата си позиция БАЗ и СЗБ.

Алибегов: Най-вероятно ще има протести, нито едно от обещанията към бранша не е спазено

"Икономическият екип на премиера-икономист Кирил Петков за пореден път доказа, че не разбира нищо от икономика. Или, ако разбира, не му пука за хората в тази клета територия, които опитват да правят бизнес, изхранващ стотици хиляди семейства. Открито се работи срещу предприемачите в България, и това не е извод само на нашия бранш, а и на редица други сектори. Действията на правителството откакто е на власт, навяват единствено за опит да се завладяват територии и да се съсипват бизнеси, които след това да бъдат овладени", категорични са от двете сдружения", категорични са от двете асоциации. 

"Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България многократно са заявявали, че нямат политически пристрастия и обвързаности. Единствената ни мисия е да се борим за справедливост в нашия бранш. Днес ,обаче, ще си позволим да цитираме партии, защото е важно кой каква позиция има. Предложението за запазване на ДДС за слабоалкохолни напитки бе внесено от ГЕРБ като промяна в Закона за актуализация на бюджета. Предложението беше подкрепено от ГЕРБ, ДПС и Възраждане. ПП, БСП и ДБ гласуваха против (с изключение на по 1 депутат от ПП и БСП), а ИТН против и въздържал се, което на практика си е против (отново с изключение на 1 депутат). Министърът на туризма Христо Проданов от БСП, чиято работа би трябвало да е да защитава българския туризъм, изобщо не беше в залата", обявяват от асоциациите на заведенията. 

Ресторантьори за новия ДДС: Удрят ни, защото не свеждаме глава

Според БАЗ и СЗБ приетите антикризинси мерки, постяват в още по-тежко положение техния сектор, който по думите им е най-засегнатия от кризата сектор. 

"Освен всичко, в комисия се гласува и против компенсациите на бизнеса за космическите цени на тока. Ако и това остане така, ни чака чутовна инфлация и Виденовата зима ще ни се стори като жарко лято", обясняват още в своята позиция сдруженията. 

От двете асоциации предполагат, че най-вероятно предстоят нови избори и предизборна кампания и предупреждават: 

"Ние много внимателно ще следим кой как ще се упражнява по темата български туризъм. И ще настояваме тези, които го обстрелват с гранатомети, да не се бият в гърдите по темата, еле пък да твърдят, че им е приоритет. Днес стана ясно кой какво отношение има към този изключително важен сектор от българската икономика".

От бранша допълват, че са провели серия от срещи, на които са се опитали да убедят политическите сили за мярката за 9% ДДС за слабоалкохолните напитки, важността й за функционирането на бранша ни и положителния ефект, който тя има за икономиката.

"Кой ни е разбрал – видяхме днес. Сега не ни остава нищо друго, освен да се обърнем към президента на Република България Румен Радев с настойчива молба - да наложи вето над мракобесното увеличение на ДДС за част от продуктите в нашия бранш", обясняват от БАЗ и СЗБ. и задършват емоционалната си позиция с: 

"Наложете вето, господин Президент!"
БАЗ и СЗБ