Призив към хората в България да спасят врабчетата
92992
Призив към хората в България да спасят врабчетата
  • Призив към хората в България да спасят врабчетата
Само за 10 години домашните врабчета в България са намалели с 30%. В търсене на причините за изчезването на този вид, Българското дружество за защита на птиците организира кампанията "Ние броим врабчетата".
 
В нея ще могат да се включат всички желаещи.
 
Единственото изискване е да се отделят 10 минути за броене на врабчета в интервала между 9.00 и 12.00 ч. на 8 април. Събраните данни след това да се изпратят на сайта vrabcheta.bg.
 
Врабчетата са индикатор за градската среда

Колко са врабчетата у нас? Отговор на този въпрос ще търсят природозащитници на 8 април. Това е денят избран за реализация на кампанията "Ние броим врабчетата", която ще обхване най-разпространените видове врабчета у нас - домашни и полски, обясни Мариана Вълчева от Българското дружество за защита на птиците.
 
Всеки желаещ ще може да се включи в броенето. За организаторите е важно да се отбележат и местата, в които не са забелязани никакви врабчета, защото това ще помогне за установяване на причините за намаляването на популацията на този вид птици.
 
Друга причина, която се отразява на популацията на врабчетата, е градският шум, който нарушава комуникацията между родителите и техните малки.