/ БГНЕС
Врабчетата, с които хората съжителстват заедно повече от 100 века, са намалели с над 30 процента за последните десет години, алармираха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) при обявяването днес на кампания за преброяване на врабчетата у нас.
 
Тя ще се състои на 8 април от 09:00 до 12:00 ч. и в нея се призовава да се включи всеки, като отдели 10 минути, наблюдава зоната около себе си, преброи врабчетата и запише данните на адрес - vrabcheta.bg.

Врабчетата у нас изчезват
 
Мисията на кампанията е да оцени състоянието на трите най-често срещани вида врабчета - домашно, полско и испанско, а те се разпознават лесно, посочиха експертите и добавиха, че подробна информация е публикувана на сайта на кампанията.

врабче
БГНЕС

Врабчетата са индикатор за градската среда, те предпочитат живота в близост до населените места и една от хипотезите за намаляването на броя им е замърсяването на градовете, шума, намаляването на зелените площи и на местата, където гнездят.

Врабчетата усещат изневярата
 
Броенето ще ни помогне да установим численостите, в които се срещат тези градски птици, местата за живот, които предпочитат, и кой вид врабчета преобладава у нас, посочиха от БДЗП.

Идеята е кампанията "Ние броим врабчетата" да се състои ежегодно, така че да се установи каква е трайната тенденция в популациите им и да се установят причините за тези тенденции.

Врабчетата у нас намалели значително за 11 години
 
Кампанията е съпътствана със специално издание на книгата "Ние, врабчетата" на Йордан Радичков.

врабче
БГНЕС