Врабчетата усещат изневярата
Врабчетата усещат изневярата / ThinkStock/Getty Images

Врабчетата усещат, ако партньорката им ги мами и я наказват, като носят в гнездото по-малко храна, установиха британски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Макар и да са моногамни, понякога женските врабчета се изкушават от някой здравеняк. Ревността на мъжкия се разпалва, ако дамата му отсъства дълго през любовния сезон. Заподозре ли изневяра, измаменият съпруг реагира като носи по-малко храна на пиленцата. Това никак не е изненадващо, защото те може да не са негови.

Дори смятаните за образец за вярност изневеряват

Учените от лондонския Имперски колеж са наблюдавали поведението на почти 400 врабчета на остров Лънди в Бристолския канал 12 години. Учените са записали ДНК профила на всяка птица и са проследили семейната история на наследниците й. Така са определили кои женски са изневерявали най-много. Резултатите показват, че поведението на мъжките зависи много от верността на женската.

Пингвините не си изневеряват, защото рядко са заедно

"Лънди е уникална естествена лаборатория, защото е почти затворена система. Много малко птици напускат острова или пристигат на него", каза ръководителят на екипа д-р Джулия Шрьодер.

Източник: БТА