Само една нива в Разградско е унищожена от сушата
Само една нива в Разградско е унищожена от сушата / netinfo
Само в една нива с ечемик в Разградско посевите са напълно унищожени от сушата. Това съобщиха от Областна дирекция „Земеделие и гори”. 90 земеделски стопани са подали заявления в общинските земеделски служби, че природната стихия е нанесла частични поражения на есенниците. Междувременно арендаторите започнаха и жътвата на пшеницата, 20 дни преди датата, на която миналата година е стартирала кампанията.

Първите 100 дка с пшеница са ожънати в Разградско, съобщи директорът на дирекция ”Земеделие и гори” Анчо Хараламбиев. Стартът на кампанията е с 20 дни преди датата, на която година по-рано комбайните са влезли в нивите с жито. Средният добив засега е 300 кг/дка. Прибрани са и 48% от ечемика в Разградско, средно по 236 кг/дка.

Ечемичена е единствената нива, която напълно е унищожена от сушата, каза Хараламбиев. Посевите на кооперация от Исперих са окосени за фураж и върху площта от 180 дка вече е засята царевица. Други 90 земеделски производители от Разградско са подали заявления в общинските земеделски служби, че частично са унищожени нивите им с есенници.