По-високи цени на ток, газ и парно от 1 юли. Електроенергията ще поскъпне средно с 3% в цялата страна.

Омбудсманът се обяви срещу скока на цените на тока, парното и топлата вода от 1 юли

Природният газ ще достигне най-високата си цена за последните две години, а парното в София ще поскъпне с над 14 на сто, предава NOVA. Павлинка Атанасова живее в последната къща на врачанското село Вировско. Пенсиониран учител е. Предстоящите по-високи сметки ще трябва да компенсира с лишения. 

"Като взема пенсията утре съм в пощата - ток, телефон, вода. Задължително за месеца. И каквото хартиса вече. Лятото ползвам повече котлон, печки, зимата вътре си готвя на печката на дърва", заяви Павлинка Атанасова, пенсионер.

КЕВР предлага токът да поскъпне средно с 3% от 1 юли

Експертите обясняват предложеното повишение на цената на тока с 3% средно за страната с централите „Марица Изток”. Защото произвежданата от тях енергия предстои да се изкупува не на свободния, а на регулирания енергиен пазар.

"Те са Ахилесовата пета. Те са ни много необходими през зимата, не виждаме ясно тяхната нужда през лятото и лятото е лесно да се вземат решения, които да ограничат тяхната работа, но когато ни потрябват през зимата да изпаднем в тежка ситуация", посочва енергийният експерт Антон Иванов.

По-високите цени на енергоносителите може да оскъпят хранителните стоки и услугите. Икономистите все пак пресмятат, че такава промяна ще е минимална. "За предходните 12 месеца общата инфлация в страната е 0,8%, от които приносът на регулираните цени, включително на електроенергия и природен газ е 0,2%", посочва икономистът Калоян Стайков. 

Природният газ поскъпва с 20%

Повишение от 1 юли се очаква и на цената на парното и  на природния газ. „Булгаргаз” иска той да поскъпне до 46,88 лв. за мегаватчас. "Нормално е лятно време да имаме намаление на цената, ние наблюдаваме обратен тренд в момента. Това показва, че цената на природния газ и този тип ресурси е неустойчива", твърди Антон Иванов, енергиен експерт.

Въпреки предстоящите увеличения Павлинка е намерила своя начин да се справя."Ако си опъвам краката според чергата", посочва тя. А заради очакваната по-висока цена на тока недоволни граждани протестираха пред КЕВР.
nova.bg