/ iStock/Getty Images
Румънската гранична полиция спря на пункта Гюргево 21 тона пластмасови отпадъци, превозвани от български гражданин от Гърция към Румъния, съобщава агенция Аджерпрес.

Пратката е спряна, тъй като не е отговаряла на изискванията за трансграничен пренос. Български гражданин на 53 години превозвал 21 210 кг пластмасови отпадъци от Гърция за търговско дружество в окръг Илфов, близо до Букурещ.

Румъния отказа да приеме над 1000 тона отпадъци от България

Заради съмнения около законността на превоза, румънските гранични полицаи поискали подкрепа от представители на Службата по околна среда в Гюргево. Проверката установила, че документите, представени от шофьора, не отговарят на регламент на ЕС 1013/2006 за трансграничен превоз на отпадъци.

В резултат властите са отказали достъп на превозното средство до територията на Румъния. През последните два месеца румънската гранична полиция е спряла на влизане в Румъния през граничен пункт Русе-Гюргево 287 тона отпадъци от стомана, пластмаса, алуминий, цинк, други метали и метален прах, и полистирен, които 13 български шофьори и петима румънски са искали да внесат в страната без да разполагат с пълната документация за това, отбелязва Аджерпрес.
БТА