/ iStock/Getty Images
Румънските гранични полицаи са открили на пристанище Муфатлар на Дунавско-черноморски канал два шлепа с над 1000 тона отпадъци, докарани от България за букурещка фирма, като стоката предстои да бъде върната на изпращача, съобщава Аджерпрес.

Бреговата охрана информира в прессъобщение, че граничните полицаи в сътрудничество със служители за Службата за защита на околната среда в окръг Констанца са извършили във вторник проверка на пристанище Мурфатлар на стоките, транспортирани с два шлепа, плаващи под румънски флаг.

Направиха скулптура с лидерите на Г-7 от електронни отпадъци (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Те превозваха 1060 тона стоки, декларирани като метални отпадъци, идващи от България, които трябваше да бъдат разтоварени на пристанище Констанца за една фирма в района на Букурещ, която извършва внос в Румъния", се посочва в съобщението.

При проверките са установени несътветствия между съдържанието на товара и придружаващите пратката документи, като освен декларираните метални отпадъци са открити също пластмасови отпадъци, картонен амбалаж, гума, ебонит, електрически отпадъци, двигатели с вътрешно горене, съдържащи масла, акумулатори и други.

25 000 румънци умират годишно заради замърсяването

Комисарите от Службата за защита на околната среда в Констанца не са позволили влизане на товара на територията на Румъния и са взели мерки за връщането му на изпращача в България.

От началото на текущата година граничните полицаи в сътрудничество с компетентните органи за защита на околната среда в окръг Констанца са открили и спрели близо 3000 тона отпадъци, които предстояло да влязат в Румъния.
БТА