/ ThinkStock/Getty Images
През изминалите празнични дни са станали 189 тежки катастрофи, загинали са 14 души
През изминалите празнични дни са станали 189 тежки катастрофи, загинали са 14 души и са ранени 253 души. Данните са за периода 20 януари – 1 януари, като най-честити нарушения са превишаване на скоростта, неправилни маневри и отнемане на предимство, обобщи Мария Ботева от  "Пътна полиция".

Миналата година тежките произшествия са били по-малко – 131, но загиналите са били 16.

Акция и арести в „Пътна полиция”- Велико Търново (ВИДЕО)

Според цифрите най-много катастрофи са станали на територията на столицата, там е и най-голям броят на загиналите – трима.

По време на празниците е имало 477 случая, при които водачи са седнали зад волана след употреба на алкохол. От тях 216 водачи са шофирали с над 1,2 промила.

Най-фрапиращият случай е от Кърджали, където шофьор е хванат с 3,11 промила, след като на централно кръстовище се е ударил последователно в два леки автомобила, а след това и в билборд.

Повече от 50 пияни шофьори са засечени по пътищата в новодишната нощ (ВИДЕО)

Случаите на шофьори, които са карали след употреба на наркотици, пък са 107.

Най-грубото нарушение на ограничението на скоростта отново е на територията на СДВР – водач е профучал със 172 км.ч. при ограничение в населено място 50 км/ч. Глобата за този шофьор е 1400 лева, както и отнемане на книжката за 3 месеца. Има подобен случай и в Русе – там шофьорът е карал със 147 км/ч.

Друг водач пък е прелятял с 238 км/ч. извън населено място, като той е засечен край Сливен. За него глобата ще бъде 1550 лева.

От „Пътна полиция“ предупреждават и за засилен трафик към Румъния през уикенда. Много румънци са предпочели нашите и гръцките курорти за празниците и се очаква съседите ни да се прибират именно в събота и неделя.

Над 30 000 пътни нарушения по Коледа (ВИДЕО)


От Румъния са ни изпратили и нота с молба Пътна полиция да подпомага организацията на трафика.

Ако пътувате към Русе, там пътят е опасен, трябва да бъдем много внимателни. Като видите колони от румънски туристи, направете почивка“, посъветва Мария Ботева.

Тя предупреди и за натоварено движение по границата и очаквани тапи.