В продължение на конституционната процедура по назначаване на служебно правителство президентът Румен Радев определя Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател.

На 22 август, от 12.00 часа, държавният глава ще приеме кандидата за служебен министър-председател в президентската институция, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство.

Димитър Главчев
БТА

На 19 август Радев отказа да подпише указа за служебно правителство, предложено от номинирания за служебен премиер Горица Грънчарова–Кожарева, заради присъствието на Калин Стоянов, и предсрочните парламентарни избори бяха отложени за след 20 октомври.

В изпълнение на процедурата на 21 август държавният глава проведе разговори с определените в чл. 99, ал. 5 от Конституцията лица, които могат да бъдат назначени за служебен министър-председател.


Главчев: Имам готовност да бъда отново служебен премиер, няма никакви пречки

"Ако президентът се спре на вариант аз да бъда кандидат за следващ служебен премиер, имам такава готовност и няма никакви пречки за това", каза пред журналисти Главчев след срещата с Радев на 21 август. "Не сме коментирали такава тема", каза Главчев в отговор на въпрос дали е склонен да освободи Калин Стоянов.

За служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на БНБ, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник, предвижда Конституцията след промените, направени в края на 2023 година.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня